SM-guld till både IFK Kristianstad och Åhus Handboll

IFK Kristianstad hade två P14-lag i semifinal när USM-finalerna avgjordes i Malmö. Det ena laget tog SM-guld efter en övertygande seger mot Aranäs i finalen, medan det andra tog brons efter seger mot Tyresö i bronsmatchen.
Brons tog även Kristianstad HK:s F14-lag och på söndagskvällen vann Åhus Handbolls favorittippade P16-lag en dramatisk SM-final mot Ystads IF.
Snacka om succéhelg.
Handboll/Malmö • Publicerad 22 april 2018
IFK Kristianstads P14-lag jublar efter att ha besegrat Aranäs i SM-finalen.
IFK Kristianstads P14-lag jublar efter att ha besegrat Aranäs i SM-finalen.Foto: EMIL LANGVAD

De lokala lagen har gjort stor succé i under helgens finalspel i ungdoms-SM. Samtliga lag – IFK Kristianstad (tre lag), Åhus HB och Kristianstad – tog sig vidare från gruppspelet och till semifinal.

IFK Kristianstad hade två lag med i P14-klassen och båda gick till semifinal. Där ställdes man också mot varandra, vilket alltså garanterade en plats i finalen.

Vid lunchtid avgjordes matchen i Baltiska Hallen och det var precis som väntat en av storfavoriterna Aranäs som stod för motståndet.

Men det var IFK som tog kommandot och tack vare utomordentligt försvars- och målvaktsspel bara släppte in sex mål under den första halvleken. Albin Leyman-Nilsson, Emil Ohlsson och William Andersson gjorde två mål vardera före paus och IFK ledde med 9–6 efter halva matchen.

När Jonathan Nilsson satte 11–7 ur dålig vinkel och Philip Caboyris gjorde 12–7 i början av andra halvlek ordnade IFK ett ryck som såg ut att bli matchavgörande. Men i stället blev det totalt stiltje i anfallsspelet, vilket gjorde att Aranäs gjorde fyra raka mål och IFK-ledningen hade krympt till 12–11. Hade det inte varit för tre fina räddningar av målvakten Hugo Rydberg hade Aranäs mycket väl kunnat göra fler mål.

I stället satte Erik Dahlberg 13–11 och när Jerker Nilsson krigade in 14–11 fick dessutom Aranäs en utvisning, vilket gav IFK ett nytt guldgrepp.

Av bara farten gjorde IFK tre snabba mål och avgjorde matchen. Slutresultatet skrevs till 19–13 och vilt guldjubel följde.

Åhus Handbolls Zoran Bozic får en kram efter att ha tagits ut i all-star team i P16-klassen.

Det andra lokala SM-guldet togs av Åhus Handbolls P16 som inte spelade sin final förrän klockan 18.30 på söndagskvällen. På andra sidan stod Ystads IF, som Åhus förlorat klart mot i gruppspelet (17–23). Men i finalen fick Åhusgrabbarna sin revansch.

Åhus vände 9–11 i andra halvlek till ledning och med fyra minuter kvar stod det 15–14 till Åhus. Då satte Axel Persson 16–14 från kanten och efter Ystads reducering till 16–15 avgjorde sedan Filip Olsson matchen med två raka mål fram till 18–15.

Åhus sista mål till 19–16 gjordes av Isaac Björklund och då återstod det bara 19 sekunder av matchen.

Förutom de nämnda spelarna gjorde vänsternian Zoran Bozic, högersexan Emil Duvander och målvakten Anton Bladh starka finalinsatser i Åhus.

***

Tidigare under söndagen tog Kristianstad HK bronset i F14-klassen. KHK, som förlorade semifinalen mot H43 Lund under lördagen, ledde som mest med åtta bollar mot Sävehof i bronsmatchen. I paus var ledningen 14–7.

Men det blev spännande till slut. Riktigt spännande.

Partillelaget gick ut på ett offensivt försvarsspel, vilket stressade KHK. Men trots att man bara gjorde sex mål i andra halvlek lyckades man till slut hålla undan och vinna med 20–19. Sävehofs sista kvitteringschans kom precis efter slutsignalen, vilket räddade bronset till KHK.

***

IFK Kristianstads juniorer förlorade sin semifinal mot Lugi med klara 23–33. I bronsmatchen väntade Sävehof, men även där blev det klar förlust för IFK, som bland annat hade A-lagsmeriterade Valter Chrintz, Hugo Svensson och Gustaf Banke i laget. Slutresultatet skrevs till 17–24 (9–15).