Mjällby rycker i toppen – proffsaktuelle backen avgjorde

Mjällby tog ett stort kliv mot superettan när man vann seriefinalen borta mot Torns IF med 1–0.
Stångby • Publicerad 2 september 2018
Jesper Löfgren blev matchhjälte.
Jesper Löfgren blev matchhjälte.Foto: Jonas Gustafsson

Det märktes tydligt att det var viktiga poäng på spel i seriefinalen mellan Torns IF och Mjällby. Den första halvleken präglades av kamp, men stördes också ut av mängder av avbrott.

Torn kom ut bäst och testade Mjällbymålvakten Jesper Johansson direkt med ett skott. Johansson, som skulle komma att bli en av halvlekens huvudpersoner, räddade skottet utan problem.

Kort därefter kom Mjällbys första chans och det var en het sådan.

Prosper Kasim slog en frispark från höger och inne i straffområdet tappade Torn helt markeringen på Jesper Löfgren som nickade mot mål. Det blev dock ingen riktig kraft i nicken och målvakten kunde stöta bort den. Mjällby hade svårt att skapa tryck och Torn pressade de gulsvarta till misstag i passningsspelet.

I den 27:e minuten var hemmalaget ytterst nära att ta ledningen, men vänsterytterns inspel rensades bort i sista sekund av Sverrisson.

I stället, drygt tio minuter senare, i den 35:e minuten kom bortalagets ledningsmål. Hörna från vänster där Jesper Löfgren höll sig framme och med bakhuvudet nickade Mjällby i ledningen.

Två minuter senare fick Torn en superchans att kvittera.

Bollen träffade armen på mittbacken Mohammed Mbye och domaren blåste straff. Jesper Johansson gick till höger och lyckade rädda straffen som i ärlighetens namn var ganska så dåligt slagen. Mjällby höll sin 1–0-ledning i paus. Mjällby lyfte spelet i den andra halvleken. En högre press gav bollvinster lite längre upp i banan och chanser till omställningar.

David Löfquist fick ett tidigt läge i den andra halvleken, men hans skott täcktes och träffade burgaveln. Ju äldre matchen blev desto mer satsade Torn framåt i hopp om ett kvitteringsmål. Och man var nära, två gånger om. Först ett skott från höger som träffade ribban och sedan en nick som gick precis över Jesper Johanssons mål. Mjällby hade kontringsmöjligheter i slutet, men utnyttjade inte dessa. Laget kunde dock hålla undan och ta en mycket viktig seger.

Nu ligger Mjällby sex poäng före Torn i tabellen.