Mjällbyprofil till division I?

Fotboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Jesper Johansson.
Jesper Johansson.

Jesper Johansson lämnade Mjällby efter 2015 års säsong, för att söka lyckan i superettan-laget Gais. Han hittade den inte och nu kan en utlåning vara aktuell.

– Tanken var inte att få sitta på bänken, säger Johansson till Kristianstadsbladet.

Den 22-årige målvakten, med Mjällby AIF som moderklubb, skrev på ett treårskontrakt med superettan-laget i januari.

– Trots sin unga ålder är Jesper en otroligt mogen målvakt. I spelet är han klok i sina värderingar och styr backlinjen på ett utomordentligt sätt, sa göteborgarnas sportchef Fredrik Mohlin då.

Knappt ett år senare har Johansson endast stått en av 30 matcher i superettan.

Samtidigt har nu klubben värvat Jönköping Södras målvakt Damir Mehic (2+1 år), som startade i 26 av 30 allsvenska matcher i år, samt har Tommi Vaiho, som stod i 29 av Gais 30 matcher i superettan i år.

Vaiho har fått ett kontraktsförslag att ta ställning till (Örgryte rycker dessutom i honom, eftersom Abbas Hassan väntas lämna), medan situationen för Johansson, som alltså har två år kvar på kontraktet, ser lite annorlunda ut.

– När det gäller Jesper så ska vi göra allt för att han ska komma till en klubb där han får stå alla matcher, det behöver han. Vi har för avsikt att låna ut honom, säger Gais tränare Benjamin Westman till Göteborgs-Posten.

Johansson:

– Vi diskuterar vad som är bäst för min utveckling. Jag trivs skitbra i Göteborg, det är en fantastisk stad, men att trivas är inte prioriterat för mig. Jag kan inte fortsätta sitta på bänken, så måste jag flytta till Norrland så gör jag det, säger 22-åringen till Kristianstadsbladet.

Det förs enligt målvakten diskussioner med andra klubbar (lån) där han kan få speltid, men vill inte kommentera om Mjällby AIF är en av klubbarna, även om han har varit synlig på Strandvallen under den senaste tiden.

Division I är inte för låg nivå för dig?

– Jag har nu de två senaste åren stått i åtta superettan-matcher och det har gått jäkligt bra. Men det är få unga målvakter som får chansen i de två högsta serierna, så jag tar inte illa upp om jag måste gå ner och spela i division I. Jag har haft min tid på bänken nu och det är inte roligt. Man tränar, tränar och tränar, lägger ner en massa skitjobb – och så får någon annan stå i finrummet.

– Men löser det inte sig så stannar jag kvar i Gais. Jag har ju ändå kontrakt med klubben, fortsätter han.

Superettan avslutades den 5 november (Gais slutade åtta), spelarna har sedan dess haft ledigt och börjar träna igen den 1 december. Efter 16 dagars träning väntar jul- och nyårsuppehåll till den 5 januari.

Frågan är om Jesper Johanssons klubbadress för 2017 är klar då...

– Det är en bra spelare som dessutom är från Hällevik. Han är så klart intressant för ett lån, även om vi egentligen redan har en duktig målvakt, säger Mjällbys sportchef Hasse Larsson.

I nuläget har målvakten Hampus Strömgren kontrakt med Mjällby över 2017, medan läget är mer osäkert med Philip Olsson. Han inte är inte avskriven för Maifs del, men enligt uppgifter till tidningen kan han vara på gång att flytta tillbaka till Karlskrona.

– Vi får se vad Philips ambitioner är, säger Hasse Larsson.