Mörk uppladdning för Team Esbjerg

Handboll/Åhus. Artikeln publicerades
Foto:Bosse Nilsson

Elitlaget Team Esbjerg kom först inte in i Sånnahallen i Åhus i söndags.

Sedan tränade laget utan belysning.

– Det var likadant förra året, då stod jag där med Flensburg, säger Mats G Jönsson från Åhus Beachhandboll Festival.

I söndags kväll var det tänkt att Team Esbjerg, ett av Nordens bästa damlag, skulle träna i Sånnahallen. Bo Ljunggren från Åhus Beachhandboll mötte upp danskorna utanför hallen.

Med sig hade Ljunggren nyckelbrickan, ”taggen”, som var programmerad för att låsa upp Sånnahallens ytterdörr, samt dörren till träningshallen. Samma bricka skulle även användas för att tända lyset i hallen.

– Men tji fick vi, nyckelbrickan funkade inte och där stod jag, och Esbjergs spelartrupp på 24 spelare och sex ledare, med långa näsor. Jag ringde då numret som vi hade blivit anvisade till att göra. Numret gick till räddningstjänsten, som inte hade någon möjlighet att hjälpa oss.

– Den enda person som kunde programmera taggen hade gått på semester. Till slut fick jag tag på Åsa Wendel som hade taggar som fungerade, berättar en besviken Bo Ljunggren för Bladetsporten.

Väl inne i hallen uppstod nästa problem: Det gick inte att tända lyset. Fönstren i hallen släppte ändå in så pass mycket ljus så att Team Esbjerg kunde genomföra ett enklare träningspass med fokus på individuell träning.

Den tilltänkta träningen med boll inför måndagskvällens match mot Kristianstad HK uteblev dock i det skumma kvällsskenet.

– Jag förstår att man kan göra misstag och även samma misstag två år i följd, säger Bo Ljunggren.

Bladetsporten har varit i kontakt med Mikael Johnson, fritidsutvecklare i Kristianstads kommun, som på måndagskvällen inte hade någon förklaring till att dörrarna inte öppnades.

– Jag har felsökt, men har inte hittat orsaken till att det inte fungerade. Jag har kontaktat Levins El, som har levererat passersystemet men ännu inte fått något svar. Det kan röra sig om en olycklig teknisk miss. Förhoppningsvis får vi svar på vad som har hänt i morgon (läs tisdag), säger Johnson.

Hur kan det här inträffa två år i följd?

– Jag känner inte till det som hände i fjol, så jag vet inte vad som felade då. Det är inget jag kan uttala mig om, säger han och fortsätter:

– Det är olyckligt att det händer oavsett vilket lag som drabbas. Men det blir extra pinsamt när det är ett världslag som knackar på dörren, säger Mikael Johnson.

Även Mats G Jönsson, vd och grundare av Åhus Beachhandboll Festival är upprörd över det inträffade.

– Vi arbetar hela året med att få hit världslag på försäsongsträning och vill samtidigt ge dem en hög servicegrad under en sommarvecka i Åhus. Förra året var det likadant, då var det jag som stod därnere, med Flensburg - näst bäst i Bundesliga och ett av Europas åtta bästa lag. Det blir lite pinsamt för oss som arrangör. Man blir både ledsen och förtvivlad. Jag önskar en vettig förklaring till hur detta har gått till, men även hur vi i framtiden kan undvika liknande incidenter, säger Mats G Jönsson.