Ny högersexa klar för IFK Kristianstad

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Anton Halén.
Foto: Thomas Johansson/TT
Anton Halén.

IFK Kristianstad värvar Anton Halén från tyska Göppingen. 27-åringen ersätter Tim Sörensen, som går motsatt håll.

Redan den 11 december kunde Bladetsporten avslöja IFK:s intresse för Anton Halén. Den 27-årige högersexan, som spelar i Göppingen sedan 2014, ersätter därmed Tim Sörensen. Dansken är sedan tidigare klar för just Göppingen.

Haléns kontrakt med IFK är skrivet över tre säsonger.

– Anton är en spelare som vi har följt ganska länge. Han gjorde det bra redan när han var i Drott och det har fortsatt i Göppingen. Tyvärr har en skada ställt till det denna säsongen men den är så gott som kurerad nu. Anton är en bra kontringsspelare med fint skottregister och han är definitivt en spelare som passar bra in hos oss, säger IFK:s sportchef Jesper Larsson till klubbens hemsida.

Skadan som Larsson syftar på är en bröstmuskelskada som hållit Halén borta från spel i stort hela den här säsongen.

Anton Halén tog SM-guld med Drott 2013.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Anton Halén tog SM-guld med Drott 2013.

2013 tillhörde Halén Drott och var då med och spelade bort IFK från SM-guldet. Året efter blev han värvad till Göppingen och har också gjort 50 mål på 25 landskamper. Sitt hittills enda mästerskap gjorde han i VM 2015.

– Det känns väldigt bra och det ska bli fantastiskt att få spela inför Krisianstadspubliken. Jag har följt flera matcher via tv och det är unikt för Sverige att ha ett lag med en sådan inramning och publik, det var en stor del i mitt beslut. IFK Kristianstad är en jättespännande klubb och har under flera säsonger varit den ledande handbollsklubben i Sverige. Laget spelar en rolig och snabb handboll något som passar min spelstil. Även möjligheten att få spela Champions League var lockande, så när IFK hörde av sig var det inget svårt beslut, säger Halén till IFK:s hemsida.

IFK-tränaren Ola Lindgren kommenterar också värvningen av Anton Halén:

– En spelare med god rutin som både spelat i landslaget och som professionell handbollsspelare i Bundesliga. En stabil och kvick kantspelare som kommer att passa bra in i vårt snabba spel.

Fakta

Anton Halén

Ålder: 27 år.

Längd: 192 cm.

Vikt: 92 kg.

Tidigare klubbar: Sollefteå Handbollsklubb (–2006), HK Drott (2006-14), Göppingen (2014–18).

Landskamper/mål: 25/50.

Visa mer...

Fakta

Läget i IFK-truppen

Klara in: Ludvig Jurmala Åström, Tyresö, Emil Hansson, Ystads IF, Adam Nyfjäll, Sönderjyske, Teitur Örn Einarsson, Selfoss, Anton Halén, Göppingen.

Klara ut: Albin Lagergren, Magdeburg, Tim Sörensen, Göppingen, Mario Lipovac, Ystads IF.

Utgående kontrakt: Johannes Larsson, Stig-Tore Moen Nilsen, Gunnar Steinn Jónsson, Inge Aas Eriksen.

Har kontrakt: Viktor Hallén (2019), Anton Persson (2019), Arnar Freyr Arnarsson (2019), Leo Larsson (2020), Olafur Gudmundsson (2020), Philip Henningsson (2020), Helge Freiman (2020), Ola Lindgren (2+1-kontrakt till 2020), Richard Kappelin (2020), Valter Chrintz (2020), Evon Mohlin (2020), Hugo Svensson (2020).

Visa mer...