Ny operation för Gudny

Sport Artikeln publicerades

Gudny Björk Odinsdottir tvingas till en fjärde korsbandsoperation. Men KDFF-spelaren vägrar ge upp fotbollskarriären. ”Jag är inte redo att ställa skorna på hyllan”, säger 24-åringen.

Gudny Björk Odinsdottirs skadestatistik är ingen munter läsning. Efter att specialisten Pär Herbertsson undersökt Gudnys senaste korsbandsskada står det klart att det krävs en ny operation – den fjärde i ordningen.

– Korsbandet är skadat, men inte helt av. Men för att det inte ska bli värre krävs en operation och därefter ett års rehabträning innan hon eventuellt kan titta på en fotbollskarriär igen. Men det kan inte vara fokus just nu, säger Sofie Jönsson i Kristianstads DFF:s medicinska team.

Vill tillbaka

På onsdag är det tänkt att Gudny ska opereras. Det blir hennes fjärde korsbandsoperation och den totalt sjunde knäoperationen. Men trots det vill hon tillbaka till fotbollen.

– Jag är ändå nöjd att det blir operation, korsbandet är väldigt instabilt och skulle det vara så här hela livet hade jag inte ens kunnat jogga i framtiden. Det här var enda chansen om jag ville spela fotboll igen och det vill jag. Jag har inte ens fyllt 25 och är inte redo att ställa skorna på hyllan, säger Gudny Björk Odinsdottir.

Efter den här operationen väntar en rekordlång rehabilitering. Det väntas ta ett helt år innan Gudny eventuellt kan vara tillbaka på fotbollsplanen.

– Första gången tog det tre-fyra månader att komma tillbaka och senast var jag på gymmet flera timmar om dagen och då tog det fem månader. Den här gången tänker jag inte snabba mig, det är viktigt att verkligen göra det här till 100 procent, säger hon.

Ska kunna gå

Det var på en träning med det isländska landslaget under EM som olyckan var framme. Sedan dess har Odinsdottir kunnat träna och delta på vissa övningar, men att hon skulle kunna fortsätta spela utan operation är helt uteslutet.

– Det hade inte gått, hon är inte så gammal och ska ju kunna gå i framtiden, säger Sofie Jönsson.

Kontraktet med KDFF går ut i oktober och någon förlängning lär det inte bli, åtminstone inte på ett tag.

– Klubben kommer inte att erbjuda mig ett kontrakt just nu, utan vi får se hur det blir efter operationen. Men jag kommer att vara med i klubben ändå, med eller utan kontrakt, säger Gudny, som är medveten om den tuffa vägen tillbaka.

– Nästan ingen har ju kommit tillbaka efter en tredje operation och nu ska jag göra min fjärde... Men nu ska jag fokusera på mina studier här i Kristianstad, så jag kommer inte att flytta tillbaka till Island, berättar hon.