Nytt Guif väntar i nya arenan: "Sparade några saker"

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
I Kristianstad tog det stopp tidigt för Guif. Men Eskilstunalaget sparade några knep till returen i nybyggda Stiga Sports Arena.
Foto:AVDO BILKANOVIC
I Kristianstad tog det stopp tidigt för Guif. Men Eskilstunalaget sparade några knep till returen i nybyggda Stiga Sports Arena.

IFK Kristianstad körde över Guif i den första kvartsfinalen. Men Eskilstunalaget – som är känt för att gärna experimentera och testa nya saker – sparade några av sina taktiska knep till söndagens retur.

– Det kändes meningslöst att göra alla saker vi har pratat om rent taktiskt, säger tränaren Janne Ekman.

Kvartsfinalserien mellan IFK Kristianstad och Eskilstuna Guif inleddes med en riktig påsksmäll på skärtorsdagen. Guif var totalt chanslöst och utspelat, men tränaren Janne Ekman medgav också efter matchen att han la ner segerförhoppningarna i paus.

När returen spelas på påskdagen i nybyggda Stiga Sports Arena har Ekman trots allt förhoppningar om ett fyndigare Guif som ska göra bätte motstånd.

– Med tanke på hur (den första) matchen såg ut så har vi en hel del olika varianter att experimentera med. Sedan är det lite dumt att slänga fram det i andra halvlek när vi ligger under med tio bollar. Några saker får man spara till hemmamatchen, säger Ekman.

IFK ledde med 17–7 i paus och hade avgjort matchen redan när man stack ifrån till 11–1 i början av första halvlek. Efter det gick båda lagen runt på spelare och förberedde sig inför returen.

– Det finns några saker kvar att använda sig av. Tio bollar i paus är svårt att hämta upp, det kändes meningslöst att göra alla sakerna vi har pratat om rent taktiskt, säger Janne Ekman.

IFK Kristianstads tränare Ola Lindgren har varit med om storsegrar på hemmaplan förr.

– Vi har spelat kvartsfinaler där vi har slagit Hammarby med tio och sedan åkt upp och fått stryk. Vi måste ha fötterna på jorden och göra jobbet, vara fokuserade och noggrant förberedda på olika matchscenarier, säger Lindgren.

Att IFK har prickat in formen råder det däremot inga tvivel om. Ola Lindgren menar att en del av lagets fina resultat under våren beror på bättre form hos mittniorna.

– Det är speciellt dem som har blivit mycket mer disciplinerade. Det var väldigt mycket tekniska fel på dem i höstas. Gunnar Steinn (Jonsson) har tagit stora kliv och blivit lite lugnare i sitt sätt att styra spelet. Vi har så pass stor kvalité på ytterniorna att han kanske inte behöver ha en så stor roll i avslutningsbiten, säger Lindgren.

Under påskafton åker man upp till Eskilstuna och tränar därefter ett kortare pass i Stiga Sports Arena på matchdagen. En arena som på sikt ska göra Guif till ett nytt IFK.

– Det blir ett lyft för oss, framför allt i framtiden. Jag hoppas att vi kan göra en liknande resa som IFK har gjort de senaste åren, säger Janne Ekman.

Albin Lagergren var tillbaka i IFK inför det första mötet, men spelade ingenting i den första kvartsfinalen. Om han är tillbaka på allvar redan till returen är osäkert.

– Han har inte tränat med laget i anfallsbiten. Det hänger på hans axel och när han vågar gå fullt på träningarna. Han kan vara ett alternativ i försvaret eller som en passningsskicklig spelare framåt.

Inför

Eskilstuna Guif–IFK Kristianstad

19.10

Vad: SM-kvartsfinal 2.

Var: Stiga Sports Arena.

När: Söndag.

Följ matchen: Bladetsporten rapporterar live på kristianstadsbladet.se.

Läget i laget

IFK har inga skador eller sjukdomar i truppen. ”Allting såg bra ut efter första matchen och det känns skönt att vi har ett så gynnsamt skadeläge i truppen”, sa Jesper Larsson på långfredagen.

Tränarkommentar

Jesper Larsson, IFK: ”Jag tror att vi kommer att få se ett helt annat Guif på söndag. De vill nog försöka springa betydligt mer med oss, men å andra sidan vill vi göra likadant med dem”.

IFK:s påskhelg

På långfredagens förmiddag körde laget ett lugnt gympass och höll sedan ledigt resten av dagen.

På påskafton kör IFK träning och videgenomgång på förmiddagen. Efter en gemensam lunch rullar sedan bussen upp mot Eskilstuna.

På påskdagen, tillika matchdagen, kör IFK en lätt förmiddagsträning i matcharenan och sedan blir det individuell laddning fram till matchstart klockan 19.10. Efter matchen väntar bussfärd hem till Kristianstad

På annandagen blir det sovmorgon och sedan börjar man blicka fram emot den tredje kvartsfinalen, som spelas i Kristianstad på fredag (21/4).

Kvartsfinal 2

Söndag (17.10): Alingsås–Malmö (Alingsås leder med 1–0).

Söndag (19.10): Guif–IFK (IFK leder med 1–0).

Måndag (18.00): Ystads IF–Lugi (Lugi leder med 1–0).

Tisdag (19.00): Sävehof–Redbergslid (Redbergslid leder med 1–0).

Visa mer...