Officiellt: Åhus damer försvinner

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Åhus HB/Staffan Banke.
Foto:KB
Åhus HB/Staffan Banke.

Ett mejl från Åhus Handbolls styrelse bekräftar vad tidningen redan skrivit.

– Eländigt, kommenterar klubbens ordförande Staffan Banke.

Bladetsporten har tidigare i år skrivit om spelarflykten från Åhus Handbolls damlag i division I.

"Allt talar för att Åhus Handboll lägger ner sitt damlag efter sommaren. Beachhandbollen blev därmed det sista som gänget gjorde ihop eftersom spelarna skingras för vinden", skrev tidningen för en vecka sedan, efter den överraskande segern i damklassen.

Två uppmärksammade övergångar är Christine "Kicki" Brorsson till Drott, medan Julia Isberg går till H65 Höör. Andra spelare väljer att gå till IFK Kristianstads division III-lag eller slutar helt.

Vi passade då också på att höra med tränaren Stanley Cederberg om hans funderingar. Så här svarade han på frågan "Kommer Åhus Handboll att ha ett damlag kommande säsong?"...

– Det kan inte jag svara på, utan det är en fråga för styrelsen, sa Cederberg, som redan tränar ett pojklag i Åhus HB (pojkar 02, där Kristianstad HK:s killar nu går in i verksamheten).

Cederberg, som så sent som i april skrev på ett nytt 1+1-årskontrakt med klubben. Men faktum är att det redan i mars stod klart att sju spelare skulle lämna Åhus, som samtidigt på sikt ville nå allsvenskan, och för att lösa krisen hade samtal med Kristianstad HK inletts.

– De erbjöd oss hjälp, men det föll på att vi inte hade något av stommen kvar i truppen. Och då blir det ju svårt att spela division I-handboll, säger Åhus HB:s ordförande Staffan Banke, som under måndagen skickade ett mejl till Bladetsporten.

Så här skrev styrelsen, med Banke i spetsen:

"Det är med sorg vi tvingas meddela att Åhus HB inte kommer att ha något damlag. Tyvärr har spelarna valt att söka nya utmaningar på annat håll eller att sluta. Vi vill tacka samtliga spelare och ledare som har bidragit till den fantastiska resa som laget har gjort genom seriesystemet, ett extra stort tack till tränaren Stanley Cederberg som gjort resan möjlig. Det är vår ambition att vi inom kort återigen ska ha ett damlag i seriespel, då vi verkligen vill vara en förening där alla kan vara med i vår gemenskap".

– Tyvärr, det är eländigt och vi försökte länge hitta en lösning. En stor, bidragande orsak var förstås att inhämtade spelare från Hässleholm och Vinslöv inte skulle vara kvar, då tappade andra suget också, säger Banke.

Men ni ska alltså ha ett damlag i Åhus framöver?

– Ja, det är klart att vi vill ha tillbaka damlaget. Målsättningen är ju att det finns spelare i alla klasser... flickor B, A och juniorer och att de sedan slussas in i ett damlag.

Herrlaget i division II då? Blir det kvar?

– Ja, herrlaget kör vidare, absolut. Och det ser jättebra ut på pojksidan, säger Staffan Banke, som lägger in ett extra plus för föreningens tränare och instruktörer.

Men trots lovord gällande Stanley Cederberg lyckades han alltså inte vända på massflykten.