Annons

IFK om oväntade slutspelsvalet: ”Vi var rörande överens”

Det blir Skånederbyn och förväntade publikfester när IFK Kristianstad drar igång semifinalspelet på torsdag. Ola Lindgrens val föll nämligen på Lugi.
– Vi har en bredare trupp än vad Lugi har, särskilt på nio meter, och det kan betala sig i en tajt matchserie, säger IFK-tränaren.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 16 april 2018
IFK:s Stig-Tore Moen Nilsen och Lugis Alfred Jönsson under ett av lagens möten tidigare under säsongen.
IFK:s Stig-Tore Moen Nilsen och Lugis Alfred Jönsson under ett av lagens möten tidigare under säsongen.

Alingsås vann den femte och avgörande kvartsfinalen mot Ystad. Efter slutsignalen trodde nog de flesta att IFK:s val därför skulle falla på de senaste tre årens finalmotståndare.

Men när sportchefen Jesper Larsson, som var den som deltog i CMores sändning, avslöjade IFK:s val föll det något oväntat på Lugi.

Annons

Tidigare under måndagen hade IFK ett lagmöte där man diskuterade det kommande valet. Och redan då bestämde man sig för att välja Lugi oavsett utgång mellan Alingsås och Ystad.

– Vi fick gå på känsla och resonera oss fram. Vi vet att det kommer att bli tufft och vi känner till historiken, men vi har också 3–0 i matcher mot Lugi den här säsongen. Om Ystad hade vunnit hade det inte ändrat vårt val. Och ska man bara gå på resultaten hade vi ju kunnat blunda och peka, säger Ola Lindgren.

Historiken Lindgren är inne på går tillbaka till 2014 när Lugi slog ut IFK i semifinalen med 3–1 i matcher. Lugi är också det laget som senast lyckades vinna i Kristianstad Arena.

– Vi vet att det kommer att bli tuffa och fysiska matcher, men jag tycker att vi har en bredare trupp än vad Lugi har, särskilt på nio meter, och det kan betala sig i en tajt matchserie.

Var ni överens inom laget?

– Vi var rörande överens, det var ett bra snack. Vi har mött Alingsås i tre raka finaler och vi ville inte förstöra den traditionen.

Du slapp övertala spelarna?

– Ja, jag tycker att det gick bra.

IFK-målvakten Leo Larsson bekräftar bilden av att laget var ”rörande överens” efter mötet.

– Alingsås–Ystad var en ganska ointressant match ur vårt perspektiv. Vi gjorde en plus- och minuslista på lagen och fick en bra känsla för Lugi. De som inte höll med från början ansåg till slut att Lugi var ett bra alternativ. Alla gick ut från mötesrummet med en gemensam åsikt att vi var nöjda. Sedan är det roligt med Lund och förhoppningsvis kan vi vinna publikmatchen även på bortaplan, säger Leo.

Annons

Förutom Ola Lindgren är Johannes Larsson, Albin Lagergren och Olafur Gudmundsson kvar i IFK sedan de där semifinalförlusterna 2014.

– Det blir vi som får ta revansch, säger Lindgren.

I tv-sändningen sa Jesper Larsson att en av anledningarna till att man valde Lugi var att bortaresorna blev kortare. Men Ola Lindgren säger att närheten till Lund inte var något som spelade in i valet.

– Det gjorde det inte. Om det är 3,5 timme eller en timme i buss, det är inte det som avgör vilket lag man väljer. Lugi har starkare försvar, Alingsås ett mer aggressivt försvar och ett bättre kontringsspel. Lugi är väldigt beroende av Alfred Jönsson och Hampus Jildenbäck, säger Lindgren.

– Sedan är det kul med Skånederby och förhoppningsvis mycket folk.

Den första semifinalen spelas i Kristianstad Arena på torsdag.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons