Ola Månsson trivs i sanden

Sport Artikeln publicerades

Seger i danska mästerskapen, seger på SM och seger i 2003 års beachhandbollsfestival med Eslöv. Ola Månsson är en riktig vinnare när det handlar om beachhandboll.

Den här gången kan ha ta en ny seger – nu som tränare för svensklaget Team Fox Nord från Fredrikshamn.
– Eslöv kommer garanterat att bli farliga. De vill inget hellre än slå oss, flinar Ola Månsson.
Arrangörerna har verkligen haft känslan med sig när man lottade damernas elitklass. Redan i första matchen ställs regerande mästarna Team Eslöv mot danska mästarinnorna i beachhandboll, Team Fox Nord – på centercourten dessutom. Matchen är inte bara ett tänkbart finalmöte. Det är också en match som skapar känslor, en match som innebär kära återseenden och prestige.
– Ska vi möta Eslöv direkt? Oj, då. Det kommer att bli speciellt, säger Alexandra Möller.
Alexandra (10 A–landskamper) och Lina Möller (46 A–landskamper) lämnade Eslöv för två år sedan för proffsspel. Alexandra hamnade i norska Skjeberg, medan Lina hamnade i danska storklubben FC Köpenhamn. Kvar blev Ola Månsson som tränat Eslöv under de fyra senaste säsongerna. I år återförenas trion i danska andraligalaget Team Fox Nord. Laget inledde säsongen med att vinna det danska mästerskapet i beachhandboll på midsommardagen.
– Danska mästerskapet är annorlunda jämfört med Åhus Beachhandboll eftersom man där spelar enligt internationella regler, som är något krångligare än Åhus regler, säger Alexandra, som mycket väl minns fjolårets turnering på Åhus Strand.
– Det var en kul upplevelse. Vi gick till final och fick möta Eslöv med Ola som tränare.
Lina Möller var däremot inte med på festivalen eftersom FC Köpenhamns styrelse inte tillåter sina spelare att delta. I år finns hon på plats i Åhus under ett antal dagar. Men inte heller den här gången kommer det att bli något spel.
– Jag opererade menisken för en månad sedan och vill inte riskera något, även om det är roligt. Jag kommer att börja träna så smått när försäsongsträningen drar i gång den 26:e juli, berättar hon. Alexandra Möller har varit i Fredrikshamn hela juni, medan Linas kontrakt började gälla först i går.
– Så jag har bara varit där en enda gång hittills. Jag tittade på lägenhet och hälsade på tjejerna, berättar Lina.
Ytterligare två svenskor spelar i laget. 21–årige jättetalangen Johanna Wiberg följer i Ola Månssons spår och lämnar Eslöv. Theresa Utkovic är svensk nummer fyra.
– Tre nya svenskor och två nya danskor finns i laget. Det ser spännande ut och vi bör absolut vara med och kämpa i toppen, säger Ola Månsson.
Team Fox Nord var hårt skadedrabbat i fjol och föll ur högstaligan. I år satsar man hårt på att ta sig tillbaka. Återtåget ska ske via en svensksatsning.
– Vi är där för att föra upp laget. De säger inte det rätt ut, men så är det, säger Ola Månsson, som vet hur tufft det är att vara handbollstränare i Danmark. Åtta av tolv (!) handbollstränare i danska högstaligan avgick under den gångna säsongen, därav bland annat Morten Arvidsson som lämnade Rading under uppmärksammade former.
– För jag inte upp laget så lär jag få gå, så är det bara, säger Ola Månsson.
Hur kommer det sig att det blev Team Fox Nord för er del?
– Det började med att de ringde mig och frågade om jag ville ta över laget. Först var jag, liksom Alexandra och Lina lite tveksam till att ansluta till dem med tanke på att de inte spelar i högsta divisionen, men sedan sa jag att om jag får välja lite spelare som jag kan ta med mig så är det okej.
Valet föll på Johanna Wiberg och systrarna Möller.
Tillsammans ska de föra tillbaka Team Fox Nord till förstadivisionen. Men först ska de vinna Åhus Beachhandboll.
Jens Brogren