Olafur blickar framåt – mot semifinal

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Olafur Gudmundssons IFK Kristianstad kan nå semifinal redan under fredagskvällen.
Foto:Lasse Ottosson
Olafur Gudmundssons IFK Kristianstad kan nå semifinal redan under fredagskvällen.

IFK Kristianstad är på väg mot sin sjätte raka SM-semifinal. Då väntar Olafur Gudmundsson på att målskyttet ska lossna.

– Vi spelar bra som lag och då känner jag mig inte stressad, säger den sympatiske lagkaptenen inför kvartsfinal tre.

Förvandlingen efter att Ola Lindgren tog över IFK Kristianstad är total. 2012 nådde klubben sin första SM-semifinal sedan 1975 – och nu är laget på god väg mot sin sjätte raka.

– Äh, det handlar inte om mig. Detta är en resa som klubben gjort, där man fått starkare ekonomiska muskler och kunnat ta hit duktiga spelare. Jag är bara en liten del av det här, säger Lindgren ödmjukt.

IFK leder kvartsfinalserien mot Guif med 2–0 i matcher och en 44:e raka hemmaseger mot svenskt motstånd skulle ge avancemang till semifinal redan under fredagskvällen.

– Har vi verkligen 43 raka vinster? Inga oavgjorda alltså? Jösses, säger Gudmundsson, som alltså verkar ha missat snacket om den makalösa sviten i Kristianstad Arena.

Du lovar förstås en ny vinst hemma mot Guif?

– Det skulle jag gärna vilja göra. Vi kommer åtminstone göra allt för att vinna. Vi har haft ett bra försvarsspel nu i två raka matcher mot Guif och vi har mer tryck och fart här på hemmaplan.

IFK går för ett nytt publikrekord i den tredje kvartsfinalen och de brandgula åskådarnas hjälp är ett ämne som varit uppe flera gånger tidigare i handbollssverige.

– Det känns som att svenska lag inte är vana vid att möta eller hantera sådan publik, samtidigt som vi spelar mer aggressivt, har större självförtroende och vågar mer. Det känns nästan som att vi inte kan förlora på hemmaplan, säger 26-årige Gudmundsson.

För åtta dagar sedan blev vinstmarginalen elva bollar i arenan.

Olafur Gudmundsson stod då för ett mål. I bortamötet med Guif i söndags blev det noll mål – trots fyra avslut.

– Det svänger ibland, konstaterar Gudmundsson, som var IFK:s näst främste målskytt i Handbollsligan den här säsongen.

– Jag var inte bra i söndags, men jag är ändå nöjd med min försvarsinsats i den första kvartsfinalen och så lyckades jag hitta mittsexorna framåt. Samtidigt spelar vi bra som lag och då känner jag mig inte stressad över att det inte blivit så många mål. Det hade nog varit annorlunda om det varit min första elitsäsong, då hade säkert tankarna börjat ta fart i huvudet.

Han tränade för fullt under torsdagskvällen, men har haft bekymmer tidigare i veckan. I tisdags blev ryggen stel och islänningen kunde inte vrida sig åt sidan. Stelheten satt sedan kvar även under onsdagen.

– Så det gäller väl att jag sköter uppvärmningen ordentligt inför matchen, säger Gudmundsson och ler.

Efter förluster för både Lugi och Alingsås under torsdagskvällen kan IFK bli första lag till semifinal.

– Det spelar ingen roll vilka vi får där, alla lag har bra och dåliga sidor. Egentligen gillar jag inte det svenska sättet att man måste välja lag, för då visar man på något sätt att man underskattar det laget och det kan hjälpa som bränsle för motståndarna. Jag ser hellre att Ola (Lindgren) och "Jeppe" (Jesper Larsson) bestämmer semifinalmotståndare själva utan att höra med mig.

Preliminära datum för IFK:s hemmamatcher i en semifinalserie är den 10 maj (match ett), den 16 maj (match tre) samt den 20 maj (eventuell match fem).

Skulle IFK bli klart för SM-semifinal redan i den tredje kvartsfinalen mot Guif väntar i så fall ett 19 (!) dagar långt uppehåll.

– Det är väldigt konstigt, precis när man är inne i ett flow mitt i slutspelet, säger Gudmundsson och skakar på huvudet.

Under det uppehållet är det landslagsvecka med bland annat EM-kval den 1-7 maj, vilket påverkar ett stjärnfyllt IFK Kristianstad.

– Vi ska träffas i Frankfurt och träna där några dagar innan vi reser till Makedonien (matchdatum 4 maj) och sedan tillbaka till Island för match där den 7 maj. Och efter det till Sverige igen. Så det blir inte mycket tid före semifinalen. Det kan förstås vara både bra och dåligt för IFK att ha landslagsspelare som är iväg, det positiva är ju att matchtempot behålls, säger Olafur Gudmundsson.

Inför

IFK–Guif

19.00

Vad: SM-kvartsfinal 3 av 5 (2–0 i matcher till IFK).

Var: Kristianstad Arena.

När: Fredag.

Domare: Rickard Canbro och Markus Winberg.

På webb-tv: C More Play sänder.

Följ matchen: Kristianstadsbladet rapporter live på kristianstadsbladet.se.

Läget i laget

Ett skadefritt IFK, men där högernian Albin Lagergrens axel ännu inte är helt 100-procentig, även om den känns bättre än tidigare. Både niometersspelaren Olafur Gudmundsson och målvakten Nebojsa Simic har haft småskavanker under veckan, men var tillbaka för fullt under torsdagens träning.

Tränartankar

Ola Lindgren, IFK:

– Vi gjorde en bra prestation senast hemma mot Guif och fick extremt bra utdelning, men vi kan inte snegla bakåt utan det gäller att göra jobbet nu också. Det var ju jämnt i Eskilstuna fram till vårt ryck med tio minuter kvar av matchen, där de missade många lägen.

IFK–Guif

13/4: IFK–Guif 30–19.

16/4: Guif–IFK 21–27.

SM-kvartsfinal 3

Torsdag: Lugi–Ystad 26–27, Malmö–Alingsås 26–20.

Fredag: IFK–Guif (2–0 i matcher).

Söndag: Redbergslid–Sävehof (2–0 i matcher).

SM-kvartsfinal 4

Måndag: Ystad–Lugi (1–2 i matcher), Guif–IFK (eventuellt).

Tisdag: Alingsås–Malmö (2–1 i matcher), Sävehof–Redbergslid (eventuellt).

Kval

Hammarby och Aranäs är klara för spel i Handbollsligan säsongen 2017/18, efter 3–0 i matcher mot Amo respektive Önnered. På söndag blir Karlskrona klart vid seger mot Tyresö (leder med 2–0 i matcher).

Visa mer...