Oscar Nilssons magiska SM-facit: Fyra guld

Sport Artikeln publicerades

Lönsbodaskytten Oscar Nilsson, 17, har haft ett sagolikt bra år. Redan i våras sköt han hem sitt första JSM-guld och efter det har guldregnet bara fortsatt. I augusti avslutade han sitt sanslösa SM-facit med att ta dubbla guld och på sju SM-starter har förstaårsjunioren tagit fyra SM-guld.

Fyra SM-guld på ett halvår. Vad säger man?

– Jag kan bara säga att det har gått fantastiskt bra, långt över förväntan. Jag har gjort flera bra tävlingar och varit som bäst när det har gällt som mest.

Varför har det gått så bra?

– För att jag har tagit tävlingarna som en träning. I den här sporten skjuter du nästan alltid bäst på träning eftersom du inte har någon mental press på dig då. Men som det har varit på sistone så har jag gjort mina personliga rekord på tävling.

Är det så enkelt att bara säga att man ska ta det som träning?

– I år är första året som jag tävlar på den här nivån och därför har jag haft den inställningen. Jag har inte haft någon press på mig att ta SM-medaljer och då kan man skjuta mer avslappnat.

Du tog fyra SM-guld – luftpistol, precision, fripistol och standardpistol. Vilket värderar du högst?

– Guldet i fripistol. Det är den största grenen och den som det är tuffast konkurrens i. Det är också den OS-grenen som Ragnar Skanåker skjuter i.

Var det små marginaler i finalerna?

– Nja, i fripistol vann jag med fyra poäng och det är en ganska stor marginal i skytte. I luftpistol låg jag tvåa inför den sista skjutningen men jag lyckades sätta press på han som låg etta och till slut kunde jag ta mig förbi.

– Inför sista skottet var jag riktigt nervös och det kändes i hela armen när jag skulle skjuta. Men jag fick iväg ett bra skott och det blev en hög nia, 9,5 eller 9,6 tror jag det var, medan han jag fightades med guldet om sköt en sjua.

Hur mycket spelar det mentala in?

– I tävlingar är den mentala biten jätteviktig. Jag skulle nog vilja säga att det är 75 procent. Visst måste du kunna skjuta och hantera den biten men har du inte det mentala med dig så vinner du inte heller några tävlingar. Det är A och O att ha rätt fokus både när det gäller förberedelser och under själva tävlingen.

Är det just i år som du känner att du blommat ut?

– Det började väl ifjol när jag fyllt 16 och bestämde mig för att göra min första riktigt stora tävling. Jag var då med i Swedish Cup, en stor nordisk tävling, och där tog min första medalj på en stor tävling. Sedan har det bara rullat på i år och i våras efter en SM-tävling kom det en från landslagsledningen och frågade om jag ville vara med i deras elitsatsning och det kändes lite coolt att man blev inbjuden på det viset.

Har du varit iväg med landslaget redan?

– Ja, vi var i Polen på ett läger tidigt i somras och där blev jag tvåa i fripistolstävlingen. Så det känns att man kan hävda sig även mot internationellt motstånd.

Blir det fler läger?

– Ja, vi ska iväg med den här elitsatsningsgruppen i höst också.

Vad blickar du annars fram emot?

– EM i Schweiz nästa år. Att få vara med på ett junior-EM är den dröm som jag har haft länge och jag hoppas verkligen att den slår in.