Östlund ersätter Svensson

Sport Artikeln publicerades

Till EM-lägret i Gimo kom han med som reserv.
Till EM i Portugal kommer han med som ordinarie.
Alexander Östlund tar den plats i Sveriges EM-trupp som Michael Svensson på onsdagen tvingades lämna i från sig.
Hammarbys ende representant i EM-truppen kom med sist av alla. Och först efter att ha fått svettats som reserv. Till lägret i uppländska Gimo fick Östlund komma med medan Michael Svensson kämpade med rehabträning hemma i Halmstad för att bli i speldugligt skick till EM.
Men den knäskada som Michael Svensson dras med blev till slut Östlunds EM-lycka. Med tröjnummer 14 kommer han med till EM som spelare nummer 23.
– För egen del är det här otroligt stort. Självklart lider jag med Michael Svensson. Jag tycker han är en otroligt duktig fotbollsspelare, sade Östlund som plötsligt satt i centrum på Gimo herrgård. När EM-truppen presenterades den 6 maj hamnade en besviken Östlund utanför. Helsingborgs Erik Wahlstedt valdes som alternativ som högerback i stället. Och det är på den positionen förbundskaptenerna ser Östlund som ett EM-namn. Trots att Michael Svensson är mittback.
– Med Östlund får vi den balans i truppen vi vill ha, hävdade Lars Lagerbäck. Vi ser honom som ytterback.
– Nu är truppen definitivt spikad.
Och även om den 25-årige hammarbyiten agerat som yttermittfältare i klubblaget på sistone, så är det som back han känner sig som hemma.
– Det skiljer inte så mycket, mitt spel bygger på att jag utnyttjar min löpstyrka och snabbhet. Men det är som back jag har byggt upp en trygghet som spelare, säger han.
Östlund har tre A-landskamper bakom sig. Debut i Egypten i november, båda matcherna i Hongkongturneringen i januari – till det ska läggas ett slutminutsinhopp som avbytare till Zlatan Ibrahimovic mot England på Ullevi den 31 mars.
Hittills har det inte blivit någon tävlingsmatch. Och Östlund inser att han är en komplementspelare till EM också.
– Besvikelsen över att jag inte kom med först har jag lagt bakom mig. Nu är jag här och har ändå kommit med. Att ha blivit uttagen till EM kommer jag att bära med mig hela mitt liv. Jag vill bara bidra med de kvaliteter jag har. För landslagsläkaren Anders Valentin kom Michael Svenssons återbud inte överraskande. Det tilltänkta testet av hans knä i Gimo blev inte ens av. Han stannade kvar i Halmstad.
– Det såg bra ut för tre veckor sedan då vi tittade på honom. Han skulle hit och testa, men jag pratade med honom helt enkelt och vi insåg att det var kört, sade Valentin.
– Vi ska träffa honom nästa vecka och se vad vi ska göra. När skadan drar ut på tiden börjar man fundera på om man ska gå in i knät och operera.
Michael Svensson har en skada på bakre korsbandet i höger knä daterad redan 1997. Vridningen i knät med en blödning som följd som han fick vid en sammanstötning med Anders Svensson under träning med Southampton gjorde läget akut.
"Det är självfallet oerhört bittert och tungt, jag har sett fram mot det här sedan VM för två år sedan. Jag trodde och hoppades in i det sista att rehabiliteringen skulle innebära att jag kunde vara med i Portugal. Men jag har känt de sista dagarna att knät inte har blivit bättre och därmed är det uteslutet med EM-spel för min del, jag har ju inte spelat en match sedan mars månad.
Med Svensson ur bilden ser Olof Mellberg och Andreas Jakobsson ut som ett mittbackspar till EM. Även Petter Hansson och Johan Mjällby är tänkbara i mittförsvaret. (TT)
Peter Wikström