Patric Nilsson: En målvakt som har flugit under radarn

Sport Artikeln publicerades
Foto:Bosse Nilsson

Stjärnmålvakten Mattias Andersson hade ingen koll alls. Inte rutinerade Dan Beutler heller. Men ni som såg och lyssnade till Studio Kb i söndags vet nu mer om IFK Kristianstads nye målvakt – Richard Kappelin. En målvakt som har flugit under radarn, men som kommande säsong ska ta IFK till ännu ett SM-guld och till slutspel i Champions League tillsammans med kollegan Leo Larsson.

Målvaktsparet Nebojsa Simic och Leo Larsson gav IFK Kristianstad två seriesegrar och som grädde på moset två SM-guld där Simic fullständigt spikade igen. Nu har Simic gått vidare till nya äventyr som ska finansiera hans ålderdom hemma i Montenegro.

Hur ser då ett liv utan Nebojsa Simic ut?

Jesper Larsson är inte orolig.

Inte Leo Larsson heller.

De litar på Richard Kappelin. 33-åringen, svensk mästare med så väl Sävehof som Alingsås och utsedd till seriens bäste målvakt 2008 och 2009, har skrivit på ett treårskontrakt med mästarklubben. Nyförvärvet blir därmed IFK:s tolfte målvakt sedan Ola Lindgren tog över som tränare i IFK Kristianstad i februari 2012.

I söndags satt Richard Kappelin i Studio Kb och gav ett behagligt och ganska coolt första intryck. En ödmjuk kille som försäkrade att han fortfarande hade mycket ogjort på handbollsplanen och som sa sig vara imponerad av IFK Kristianstads projekt.

Han beskrev sig själv som en målvakt med bra spelsinne, smart och ganska reaktionssnabb. Dessutom en målvakt som aldrig har haft en allvarlig skada.

Om nu någon skulle vara orolig så gjorde Jesper Larsson allt för dämpa den oron. Sportchefen, och den före IFK-målvaten, log åt kritikerna och garanterade att Richard Kappelin är en stabil målvakt. Inte lika spektakulär som Nebojsa Simic – men stabil.

Och rutinerad. I ryggsäcken finns bland annat spel utomlands de senaste sju säsongerna. Den senaste i Spanien, var enligt Jesper Larsson, dessutom riktigt bra. En bild som bekräftades av Henrik Nordlander i Kristianstadsbladet för bara några veckor sedan. Kappelin kommer från en säsong där han presterat på en jämn och hög nivå.

Helgen i Studio Kb ägnades åt en hel del tugg kring Handbollsligan. Stian Tönnesen, tränare i Malmö, tycker att serien tar kliv och att det är många som vill ta rygg på IFK.

HK Malmö är ett lag.

Alingsås ett annat.

Ystad har ett spännande lag.

Men kanske kommer det största hotet från Partille och IK Sävehof.

Tränaren Robert Wedberg har kallat hem sin före detta vapendragare Andreas Stockenberg – men framför allt så har man förstärkt laget med skytten Johan Jakobsson, norske mittnian Vetle Eck Aga och mittsexan Joakim Larsson.

För oss som bevakar serien känns det bara kul eftersom IFK – och inte minst Handbollsligan – mår bra av konkurrens.