Patric Nilsson: Jag kan inte påstå att jag är överraskad

Sport Artikeln publicerades

Kristianstads IK vann – men förlorade ändå. KIK är för andra året i rad klart för playoff 3, men prestationen överskuggas av det som inträffade på läktaren efter den tredje perioden. Då förvandlades hockeyfesten till en läktarskandal med scener som inte hör hemma på en idrottsarena.

Jag pratade med KIK:s ordförande Jan Svensson efter matchen och han var chockad, ledsen och bedrövad. Han bad Nybros supportrar om ursäkt och därefter lovade han att klubben ska straffa de skyldiga. Det låter bra – men det är samtidigt inte första gången som KIK-supportrarna skämmer ut sig. Inte första gången ett bråk landar på Jan Svenssons skrivbord.

Får något år sedan inträffade det ett stort bråk mellan Trojas supportrar och KIK:s supportrar inför mötet i Sunnerbohov. Polisen fick flera larm om bråket mellan supportergrupperna och den gången handlade det om ett rejält slagsmål. Ingen människa behövde dock uppsöka vård efter jättebråket.

I Kristianstad kunde det slutat riktigt illa, men under lördagskvällen kom det glädjande nog positiva besked från CSK gällande Nybrosupportern. Han klarade sig undan allvarligare skador.

  I Nybro klassas matcher mot KIK som en högriskmatch. Och även den här eftermiddagen så var säkerheten hög. Sex ordningsvakter och tio (!) poliser fanns på plats i Kristianstads ishall. Trots det så blev det bråk. Direkt pinsamt men som sagt...inte direkt överraskande. I förra veckan fick vi på Bladetsporten ett anonymt brev från en förälder som tog med sig sina barn till ishallen för att se seriefinalen mellan KIK och Troja/Ljungby.

  Familjen fick plats på ståplats och hade stora förväntningar på kvällen. De lämnade i sorg. Det grova språket, de grova gesterna och det osportsliga uppträdandet på läktarna chockade föräldern som deklarerade att det var första – och sista – gången hen tog med barnen på en KIK-match.

  I lördags gick det från verbala trakasserier till fysiskt våld. En misshandel inför 1 500 åskådare. En jätteskandal som KIK inte får ignorera. En fråga klubben måste ta på största allvar. Det finns i KIK-klacken personer som söker konflikt, som inte drar sig för att ta till våld och skapa oro på läktarna. De har funnits där ett tag, men nu måste de bort – en gång för alla. Och det ansvaret vilar på KIK.

  Sportsligt så går det bättre än någonsin för Kristianstads IK. Då har man inte råd att låta några idioter förstöra för hela klubben och jag räknar därför med att KIK stänger av rötäggen.

  De bidrar med så lite – men förstör desto mer.

  Om KIK har problem på ståplatsläktaren så ser det bättre ut på isen. För andra året i rad så är klubben klart för playoff 3. KIK skickade Nybro på sommarlov. Logiskt. KIK är nämligen för Nybro vad Troja är för KIK. Ett spöke. Det var samma visa som vanligt. Jämnt och spännande – med KIK som vinnare. Men frågar ni mig så blev den här matchen onödigt spännande. KIK spelade ut Nybro efter noter i två perioder och hade ledningen med 4–2. Det kunde varit 8–2. Det borde definitivt varit 6–2. På något sätt, fråga mig inte hur, hittade smålänningarna en väg ut ur bryggan och förre KIK-spelaren Kim Runermark – vem annars – gjorde match av det här med två påpassliga fullträffar. Sista ordet fick dock hemmalaget. Tack vare Fredrik Hetta. Och Fabian Ilestedt. Knätacklingen mot Viktor Holmkvist gav matchstraff och det var precis den gåva KIK behövde för att ta sig till playoff 3 utan en tredje match.

  Där väntar Vimmerby. Sommarlovet får gärna vänta en månad till.