Annons

Peder Fredricson vann Jerringpriset igen!

Österlens ridklubbs Peder Fredricson vann för andra året i rad Radioportens Jerringspris. Det tillkännagavs på måndagskvällens Idrottsgala i Globen.
– Jag gav er en guldmedalj och ni gav mig en skål, sa Peder när han tackade alla som röstat på honom.
Idrottsgalan • Publicerad 15 januari 2018
Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson anländer till Idrottsgalan 2018 i Globen.
Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson anländer till Idrottsgalan 2018 i Globen.Foto: Christine Olsson/TT

När Idrottsgalan inleddes på måndagskvällen fanns åtta nominerade kvar till Jerringpriset. Efter en första gallring återstod fem kandidater; Tove Alexandersson, Johan Kristoffersson, Sarah Sjöström, Tre Kronor och Peder Fredricson.

Senare under kvällen bantades kvintetten ner till en duo, bestående av Peder Fredricson och Sarah Sjöström.

Annons

Det talades mycket om hur prestigefyllt Jerringspriset är, just med tanke på att det är folket som utser vinnaren, inte någon jury.

Vinnaren presenterades av prins Carl Philip.

– Det är en otrolig känsla att få vinna för andra året i rad och den kommer jag att bära med mig resten av livet, sa Peder Fredricson.

Peder hade en magisk sommar med All In med det individuella EM-guldet i Göteborg som höjdpunkt. Hans insatser bidrog också i hög grad till att Sverige fick med sig silvret i lagtävlingen i samma mästerskap.

I kategorin Årets manliga idrottare var Peder Fredricson nominerad tillsammans med boxaren Badou Jack, diskuskastaren Daniel Ståhl och paraskidåkaren Zebastian Modin.

Priset gick till Daniel Ståhl för det VM-silver han tog och det svenska rekord han satte under 2017.

Peder och de andra kandidaterna fick, innan vinnaren tillkännagavs, se sina mödrar inta scenen och hålla tal om sina respektive söner. Peders mamma Stina Fredricson höll ett bejublat anförande där hon berättade om Peders resa från treårig ponnyägare till världsberömd ryttare.

Peder Fredricsons mamma Stina höll ett fint anförande i Globen.
Peder Fredricsons mamma Stina höll ett fint anförande i Globen.Foto: Jessica Gow/TT

– Jag såg aldrig någon riktig vinnarinstinkt hos dig som barn och jag minns när du kom vilse i skogen och vi fick gå skallgång efter dig. Men du har utvecklats till en fullfjädrad idrottsman samtidigt som du behållit kärleken till dina hästar, sa Stina Fredricson.

En annan sydöstskåning var också inblandad i kategorin Årets manliga idrottare, nämligen Johannes Andersson från Nedraby. Johannes är guide i skidspåret till synskadade Zebastian Modin.

Mellan prisutdelningarna fick också en del, under de senaste året, bortgångna berömda svenska idrottsutövare sin sista stund i rampljuset. På en av de bilder som passerade revy syntes Gärsnäs egen kraftkarl Johnny Wahlqvist i en för honom så typisk hatt.

Fredrik SörenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons