Persson ut – Edvaldsson in

Fotboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Ordförande Lars Åkerman i mitten flankerad av fotbollschefen Serdar Dayat och nye huvudtränaren Atli Edvaldsson.
Foto:Daniel Grozdanovski
Ordförande Lars Åkerman i mitten flankerad av fotbollschefen Serdar Dayat och nye huvudtränaren Atli Edvaldsson.

Kristianstad FC sparkar Joakim Persson.

In kommer Atli Edvaldsson. Isländsk tränarlegendar som bland annat varit förbundskapten för Island under fyra år.

– Det är fantastiskt att en klubb som KFC, med så begränsade ekonomiska resurser, kan knyta en sådan meriterad tränare till sig, säger ordförande Lars Åkerman.

Efter förlusten mot Oskarshamn beslutade styrelsen sig för att bryta med tränaren Joakim Persson.

– Det är med blandade känslor man skiljs från en kollega, men vi är i ett utsatt läge och behöver nya tankar och ny energi, säger Åkerman, som presenterade den nya tjänarkonstellationen i samband med en presskonferens på Idrottsplatsen.

Huvudtränare Atli Edvaldsson.

Hjälptränarna Serdar Dayat och Besnik Llazani.

– Atli och Serdar står för kompetens och erfarenhet och Besik för kontinuitet. Jag är övertygad om att det kommer att bli bra, säger Åkerman, som avslöjar att trion har kontrakt under hela 2018.

– Men självfallet hoppas jag på ett betydligt längre samarbete än så.

Vad händer med sportchefen Anders Swahn?

– Han är kvar som sportchef i nuläget. Anders är informerad om läget, men befinner sig just nu i Tyskland. Vi ska ha en sittning för att diskutera framtiden när han kommer hem, säger Lars Åkerman.

Atli Edvaldsson anses allmänt vara Islands mest betydelsefulla spelare och tränare genom tiderna och har även den internationellt högsta tränarlicensen Pro License. Som aktiv spelare gjorde han bland annat 152 matcher för Borussia Dortmund och Fortuna Düsseldorf.

Efter sin aktiva karriär har han blivit en internationellt respekterad tränare och manager och var bland annat förbundskapten för Island under fyra år – 1999–2003.

Att Atli Edvaldsson väljer att ansluta till Kristianstad FC’s utveckling beror mycket på hans nära kontakter med klubbens fotbollschef Serdar Dayat. De två internationellt högt meriterade herrarna läste sin FIFA Pro-license tillsammans i Tyskland under två år och känner varandra mycket väl.

– En turk och en islänning och så strålar vi samman i Kristianstad. Det måste vara medelpunkten i världen, skojar Serdar.

Atli Edvaldsson ler och nickar instämmande.

– Det är verkligen ett märkligt sammanträffande. Men fotboll är mitt liv, och jag älskar att vara på planen med spelarna.

Atli har dottern och svärsonen, Sif Atladottir och Björn Sigurbjörnsson, i Kristianstads DFF.

– Så jag känner till trakten en del.

Trion kör sitt första träningspass i dag, läs lördag kl 10.00. Men det blir också ett pass på söndag förmiddag.

– Jag har sett fem-sex matcher och har en hyfsad bild av truppen. Det finns många duktiga spelare men det ser ut som att de har drabbats av mentala spärrar. Det är något som jag och Serdar måste jobba med.

Hur mycket ska Serdar vara med?

– Serdar ska vara på varje träning och göra skäl för lönen, säger Atli Edvaldsson, och skrattar.

Besnik Llazani fick beskedet med tränarrockaden under dagen.

– Det har varit mycket att ta in, men det känns bra. Jag vill utvecklas som tränare och nu får jag chansen att studera två erfarna tränare på nära håll.

På måndag kväll spelar KFC en ödesmatch mot jumbolaget FC Rosengård. Tre poäng måste hem.

– Vi är medvetna om matchens betydelse, men samtidigt ska spelarna inte vara rädda för att göra misstag. Jag vill att de ska tro på det de gör, säger Edvaldsson.

Hur viktigt är det att klara kontraktet?

– Det är kolossalt viktigt. Nästa år står den nya arenan färdig och det skulle inte vara en hit att behöva möta Nosaby IF på den.

Fotnot: Bladetsporten har sökt Joakim Persson för en kommentar men utan framgång.

Fakta

Atli Edvaldsson

Ålder: 60 år.

Födelseort: Reykjavik.

Aktiv karriär: Mittfältare som gjorde 70 landskamper för Island och åtta mål. Spelade 152 matcher för Borussia Dortmund och Fortuna Düsseldorf och gjorde 49 mål. Bland annat fem mål för Fortuna Düsseldorf mot Eintracht Frankfurt.

Tränare: Inledde karriären med att träna tre isländska klubbar (IBV, Fylkar och KR Reykjavik innan han blev förbundskapten för Island 1999–2003. De senaste tre åren har Atli bott i Danmark och tränat lovande danska fotbollsspelare.

Aktuell: Tar över som huvudtränare i Kristianstad FC från och med nu och har skrivit kontrakt över 2018.

Visa mer...