Populär fotbollsskola på Grönevi

Fotboll/Näsby. Artikeln publicerades
Ledaren Arez Khalili har räddat den avgörande straffen i finalen. Vild glädje utbryter. Vilka som har vunnit och förlorat framgår inte, i Näsbys fotbollsskola är alla vinnare. 5 bilder
Foto:Tommy Svensson
Ledaren Arez Khalili har räddat den avgörande straffen i finalen. Vild glädje utbryter. Vilka som har vunnit och förlorat framgår inte, i Näsbys fotbollsskola är alla vinnare.

I fredags avslutades Näsby IF:s två veckor långa fotbollsskola för barn och ungdomar mellan 6-17 år på Grönevi idrottsplats.

–  Jag fick idén i mars 2011, sedan fick jag hjälp av Kristianstads kommun och redan den första sommaren hade vi runt 60 deltagare. Sedan har det rullat på, berättar Arez Khalili, initiativtagare till fotbollsskolan.

Dagarna på Grönevi idrottsplats, mitt i Näsbys villakvarter, flyter på som planerat. Åtta ledare håller i ett förmiddags- och ett eftermiddagspass, samt avbrott för lunch och fika.

Emira Iseni spelar i Näsby IF:s 15-årslag för flickor och är även tränare för ett av föreningens flicklag i blandade åldrar.

Dessutom är hon en av ledarna för fotbollsskolan, som har utbildats genom Skåneboll.

–  Vi har olika teman för varje dag – till exempel passningar, avslut, anfall och försvar, men roligast under fotbollsskolan är torsdagarna då vi kör turneringar. Vi blandar åldrarna i lagen, de yngre gillar att spela med de äldre, som brukar visa hänsyn mot de små barnen, berättar Emira Iseni.

På idrottsplatsen råder full aktivitet inför den avslutande finalen. Ett gäng tränar straffar. Två småkillar brottas på den välklippta gräsmattan. Sju tjejer står och pratar mitt på plan. En oblyg kille närmar sig.

–  Roligast på fotbollsskolan är att spela turneringar med mina vänner. Jag spelar i Nosaby IF men funderar på att byta till Näsby IF eftersom jag bor här i Näsby. Jag spelar oftast mittmitt, säger tioårige Said Abdiaydid, innan han nyfiket undrar vem främlingen med penna och papper är.

En annan tioåring vill också ge sitt omdöme om fotbollsskolan.

–  Jag älskar att bli intervjuad. Det är också roligt att spela med kompisarna, säger Ramy Jamaludin.

Hur har det gått för dig då?

–  Lite så där faktiskt. I morgon (läs i fredags) fyller jag elva.

Under turneringens finalspel var det stundtals hårda tag som efterföljdes av engagerade diskussioner om ett par av domsluten.

När ledaren Arez Khalili räddade den avgörande straffen för sitt lag i finalens straffläggning visste jublet inga gränser. Vinnare och förlorare jublade tillsammans. I fredags avslutades fotbollskolan med en gemensam bussutflykt till Åhus där strandhäng, sol och bad väntade.

Fakta

Näsby IF

Näsby IF Klubben bildades 1928 – 1983 avancerade föreningen till division IV under ledning av den legendariske tränaren Anders Linderoth. 1999 vann Näsby IF division IV och avancerade till trean - föreningens hittills högsta serietillhörighet. Numera är Näsby IF serieledare i femman. Fotbollsskolan arrangerades i samarbete med ABK, Kristianstads kommun och Skåneboll.

Visa mer...