Privat idrottsklinik öppnar i Kristianstad

Sport Artikeln publicerades

För en idrottare är det A och O att snabbt komma tillbaka efter en skada. Nu öppnar Ortopedmedicinskt center i Kristianstad – en skadeklinik med särskild inriktning på just idrottsaktiva.

Oavsett om man är elitidrottsman eller vanlig motionär kan den traditionella sjukvården ofta kännas som trögflytande sirap när man drabbats av en skada.

Den aktive vill inget hellre än att snabbt få diagnos och hjälp tillbaka till ett friskt idrottande - men fastnar någonstans på vägen i vårdapparaten.

Nu öppnar en privat klinik i Kristianstad speciellt inriktad mot idrottare (och företag för den delen, parallellerna mellan idrottstänket och företagstänket är många).

- Vår förtagsidé är "förebygg så gott det går, därefter vid skada, snabb bedömning och behandling för att snabbt kunna återgå till idrottande eller arbete, säger sjukgymnasten Patrik Sigsjö, som tillsammans med Martin Olsson, sjukgymnast, och Markus Waldén, ortopedläkare, står bakom idrottskliniken.

Trion har sedan tidigare arbetat tillsammans som medicinskt team bakom allsvenska damfotbollslaget Kristianstads DFF och Elitidrottscentrum Syd (talangprogram för unga idrottare i bygden). Med gott resultat: statistiken för de två år det medicinska teamet jobbat med KDFF visar att skadefrekvensen hos fotbollstjejerna blivit betydligt lägre.

Förutom regelbundna uppföljningar av tjejerna läggs nämligen också en hel del kraft på skadeförebyggande arbete. Och ur samarbetet kring fotbollstjejerna och talangerna har också tankarna på en idrottsklinik utvecklats.

Nu kommer Patrik Sigsjö och Martin Olsson att jobba med idrottskliniken på halvtid, och Markus Waldén "köps in" de timmar som behövs.

- Vi har tre ben att stå på. Ett av dem är idrotten, det andra är med inriktning mot företag, och det tredje benet är en klinik för den vanliga människan på gatan, påpekar Martin Olsson.

- Tyvärr är ju idrotten i Kristianstad för liten för att en klinik skulle kunna ha enbart idrottsinriktning, inflikar Patrik Sigsjö. Kliniken vänder sig inte bara till elitidrottare och klubbar i Kristianstadstrakten, tanken är att också vardagsmotionären som stukat foten i löparspåret eller drabbats av någon annan skada ska kunna få snabb hjälp.

Hur fungerar det i praktiken för en motionär då? Är det bara att komma hit och få hjälp?

- Ja, antingen kommer man hit och bokar tid, eller så ringer man. Man kan också boka tid via vår hemsida, berättar de båda sjukgymnasterna. Väl på plats på OMC Kristianstad ställs diagnos, och den skadade får hjälp med vård eller rehabiliteringsträning.

- Tanken är också att vi ska jobba en hel del förebyggande också, genom bland annat föreläsningar, säger Patrik Sigsjö.

Den övergripande målsättningen för kliniken är att öka kunskaperna om idrottsmedicinens grunder hos ledare och aktiva, samt att långsiktigt minska skadorna och frånvaron från träning och tävling.

Och dessutom, som en vision: Vara en del i organisationen i den framtida elitidrottsstaden Kristianstad.

Cecilia Isberg