Rysk drömstart i hemma-VM – krossade Saudiarabien

Fotboll Artikeln publicerades
Denis Tjerysjev gjorde två mål när Ryssland vann VM-premiären med 5–0.
Foto: Pavel Golovkin
Denis Tjerysjev gjorde två mål när Ryssland vann VM-premiären med 5–0.

5–0 är en klassisk rysk VM-melodi. 1998 sjöng rockbandet Tjajf om Argentina mot Jamaica. 2018 sjunger hela landet om Rysslands succépremiär mot Saudiarabien.

Inte på över 70 år har ett hemmalag inlett fotbolls-VM med sådana utklassningssiffror. Allt gick till sist vägen när Ryssland öppnade VM.

– Vi kanske inte trodde på det här resultatet, men vi trodde att vi skulle kunna spela så här bra, säger förbundskapten Stanislav Tjertjesov i den officiella tv-intervjun efter matchen.

– Jag sade i går på presskonferensen att det inte går att övertyga med ord. I dag visade vi på planen att vi vill vara ett värdigt VM-värdlag.

Sju matcher i rad hade annars Ryssland spelat utan att vinna. När trenden nu bröts gjordes det rejält.

Jurij Gazinskij, Denis Tjerysjev gånger två och Artiom Dziuba stod för de första fyra målen innan Alexander Golovin avslutade allt med en läcker frispark på övertid.

– Efter trean förstod jag att vi kunde vinna stort. Vi visste att de spelar ganska äventyrligt och att vi kunde pressa dem till misstag, berättar Golovin efteråt.

22-åringen stod även för inlägget till Gazinskijs inledande nickmål redan efter tolv minuter. Sedan fick CSKA-mittfältaren dessutom ett ännu större ansvar på sin post, när klubb- och lagkamraten Alan Dzagojev tvingades ut med en befarad sträckning i låret redan efter 24 minuter.

– Jag vet faktiskt inte hur det gick, men vi hoppas på det bästa, säger Golovin.

Storsegern försöker han nästan tona ner.

– 1–0 eller 5–0 spelar faktiskt ingen roll, det viktiga är tre poäng. Men vi är glada över spelet och kan lugnt förbereda oss på nästa match.

Tillsammans med Golovin var Spanien-proffset Denis Tjerysjev – som fick hoppa in i stället för Dzagojev – premiärmatchens stjärna. Först gjorde han 2–0 genom att elegant finta bort två glidtacklande saudier. Sedan prickade han in 4–0 med en underbar vänsterutsida.

– Jag kan inte ens förklara hur jag känner mig. Jag är bara glad att jag kan hjälpa laget. Men vi får inte stanna upp nu, för så fort vi slappnar av kan vi bli utslagna, säger Tjerysjev på presskonferensen efter matchen.

Samtidigt var Ryssland långt ifrån så bra som siffrorna låter. Länge var matchen både långsam och full av misstag och Saudiarabien hade förtvivlat svårt att lyckas med någonting.

I den ryska pressen var jublet ändå stort.

"5–0! Rena chocken! Och vi som begravde det här laget redan före avspark", skriver Dmitrij Simonov i tidningen Sport-Express.

Efter de senaste årens svaga resultat har Ryssland varit både hånat och kritiserat på hemmaplan. Och att det fortfarande svider i många spelare var tydligt även efter torsdagens storseger.

– Jag kommer att prata med er efter finalen, är allt som anfallaren Fjodor Smolov vill säga till journalisterna i Moskva.