Annons
Nyheter

Så firas kronprinsessan Victoria i dag

Öland fortsätter att vara ön där kronprinsessan Victoria firar sin födelsedag. Sedan tvåårsdagen har det firats storslaget i både Borgholm och vid Sollidens slott.
Kungligt • Publicerad 14 juli 2018 • Uppdaterad 15 juli 2018
Kronprinsessan Victoria vid Sollidens slott på torsdagen, då hon fick utmärkelsen "Årets ölänning".
Kronprinsessan Victoria vid Sollidens slott på torsdagen, då hon fick utmärkelsen "Årets ölänning".Foto: Jonas Ekströmer/TT

Köandet för att få en av de bättre platserna framför Sollidens slott startar normalt tidigt på morgonen. Vid avspärrningen framför kungafamiljens sommarställe brukar kronprinsessan Victoria ofta lägga en lång stund för att möta många som möjligt, ta emot blommor, födelsedagspresenter och låta sig fotograferas av de som sökt sig till platsen.

Många svenska medier tillsammans med fotografer och reportrar från bland annat Tyskland och Danmark är ackrediterade till firandet, och för att få en bra fotoposition är många journalister också snabba i stegen för att kämpa om en bra plats när grindarna öppnas.

Annons

Vid 14-tiden väntas kronprinsessan Victoria komma ut i trädgården utanför slottet. Att fler kungligheter slår följe är ingen högoddsare, såväl maken prins Daniel som prinsessan Estelle och prins Oscar har varit med på senare år. Pappa kung Carl XVI Gustaf brukar vara den som utbringar ett fyrfaldigt leve för sin dotter.

Kvällens hyllningskonsert på Borgholms idrottsplats sänds i SVT1 med start klockan 21 och bland artisterna som är med och firar kronprinsessan finns bland andra Jessica Andersson, Peter Jöback, Alexander Rybak och John Lundvik.

Årets Victoriastipendiat, skidstjärnan Stina Nilsson som tog OS-guld i Pyeongchang, får dessutom ta emot stipendiet ur kronprinsessans hand.

Victoriadagen arrangeras i år för 40:e gången – ett arrangemang som utvecklats från småskaligt där scenen på Borgholms idrottsplats var ett litet flak till ett firande på en stor scen med artistframträdanden och många människor i publiken. (TT)

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons