Så nära var konkursen för KDFF

Fotboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Elisabet Gunnarsdottir.
Foto:Thomas Johansson/TT
Elisabet Gunnarsdottir.

Hur nära var konkursen egentligen för Kristianstads DFF i våras? Bara timmar bort, avslöjar nu Kristianstads DFF:s tränare Elisabet "Beta" Gunnarsdottir, lagom till försäsongens första match.

Onsdagen den 11 maj 2016 var det slut.

Pengarna räckte inte till utan KDFF skulle kasta in handduken.

– Jag hade redan meddelat spelarna att vi spelat vår sista match.

Spelarna satt efter träningen kvar på gräset framför avbytarbåset vid A-planen och grät.

Men tre spelare gav aldrig upp.

Målvakten Brett Maron, yttermittfältaren Johanna Rasmussen (nu i Linköping) och lagkaptenen Alice Nilsson bestämde sig för att ta ett extra möte med styrelsen senare på kvällen.

– Den här trion har en väldigt stor del i att styrelsen vände och gick ut med en riktig vädjan till företagen om stöttning.

Så styrelsen hade gett upp men inte dessa spelare?

– Nja, det var ett inplanerat möte under kvällen, men jag hade fått order att berätta för mina spelare att det var slut. Det var en konstig dag, kan jag lugnt säga, där styrelsen inte såg några andra utvägar... men till slut fanns dem. Vi var inte många timmar från konkurs.

Och nu har det kanske vänt...

– Ja, det är jag övertygad om.

1,2 miljoner kronor behövde komma in på några få månader.

Men den ekonomiska krisen klarades av. Nästa var att klara av kontraktet. Och det skulle göras genom att spela minst oavgjort hemma mot Umeå på Vilans IP lördagen den 5 november.

– Som tur är så är jag väldigt intresserad av väder. Jag såg tre dagar före matchen att det skulle bli en oerhört svårspelad plan, med regn och snöblandat regn lagom till andra halvlek. Då tog jag över klubbens konto på Instagram och la bara upp fina bilder på vår gräsmatta, tagna från väldigt nära håll, om nu Umeås spelare skulle vara inne och titta.

– Ingen skulle få veta hur illa det var med planen, jag tror inte att vi hade fått spela hemma på Vilans IP i så fall, säger ”Beta”.

Hon hade rätt.

Domarna ville flytta matchen, men tävlingsledningen på Svenska Fotbollförbundet sa nej eftersom alla matcher den i sista omgången måste avgöras samtidigt och det var för sent att flytta matchen.

– En herrallsvensk match hade aldrig fått avgöras på en sådan här plan, suckade Umeåtränaren Daniel Doverlind efteråt.

”Beta” igen:

– Efter matchen grät jag. Det är första gången det kommit tårar när det handlar om mitt idrottande, säger KDFF-tränaren.

Matchen slutade 1–1 och KDFF klarade som bekant kontraktet efter att ha slutat tia i serien.

I år siktar klubben högre. Nye ordföranden Kent Angergård sa i början av december att en mittenplacering gällde för damallsvenskan 2017 och den övre halvan för 2018.

”Beta” håller med och tillägger:

– Vi har inte pratat så mycket om målsättning egentligen, men vi vill ju inte hamna där vi var 2016.

Är ni klara med truppen?

– Vi är klara.

Inför

FC Rosengård–KDFF

13.00

Vad: Träningsmatch.

Var: Malmö IP.

När: Söndag.

Läget i laget

KDFF:s tre målvakter saknas. Det betyder att varken Brett Maron (axelskadad), Moa Olsson (korsbandsopererad den 17 september) och Sara Mattsson (hjärnskakning den 2 oktober) kommer till spel. De två sistnämnda kör sin rehabträning för fullt, medan Brett tränar 100 procent, men inte 100 procent målvaktsträning.

– Hon är i väldigt bra form och målet är att Brett ska stå i åttondelsfinalen i svenska cupen den 18 februari borta mot Kungsbacka, säger "Beta".

I stället får division I-laget Asarums andramålvakt under 2016, Elin Vaughan, chansen. Hon har stått för KDFF:s U19-lag under flera tillfällen i fjol.

– Elin är en väldigt talangfull målvakt. Jag är ganska övertygad om att hon kommer att nå ungdomslandslaget.

Tränarsnack

Elisabet "Beta" Gunnarsdottir, KDFF:

– Det känns jättebra att det drar igång. Det ska bli kul att spela elvamanna-fotboll igen.

Visa mer...