Samtliga spelare bojkottar Damkronorna

Ishockey (TT) Artikeln publicerades
Efter ett misslyckat VM i våras ramlade Sverige ur A-gruppen. Nu går spelarna ut i en bojkott av landslaget. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Efter ett misslyckat VM i våras ramlade Sverige ur A-gruppen. Nu går spelarna ut i en bojkott av landslaget. Arkivbild.

I våras åkte Sverige ur ishockey-VM:s A-grupp.

Nu är frågan om det ens existerar ett svenskt damlandslag.

I dag gick samtliga spelare ut i en gemensam bojkott – och förbundet sitter nu i krismöte.

Redan tidigare i somras gick Brynäs lagkapten Erika Grahm ut och kritiserade Svenska ishockeyförbundet. I en podcast från hockeypuls.se skrädde hon inte orden:

-Det är jättekul att höjdarna på förbundet skriver fina krönikor i tidningarna om jämställdhet, flickhockey och allt vad det heter, men mot oss spelare visar de inte ett skit, sade Grahm.

Nu har hon, tillsammans med övriga spelare, gått från syrlig kritik till tydlig handling. I ett gemensamt inlägg på sociala medier skriver de uttagna spelarna att de har tackat nej till den kommande samlingen med Damkronorna.

34 spelare uttagna

"I dag har vi gemensamt valt att tacka nej till det finaste och mest ärofyllda uppdraget vi kan tänka oss. Från och med i dag kommer ingen av oss att representera våra blågula färger innan Svenska ishockeyförbundets ledning visar att de vill jobba tillsammans med oss spelare för att utveckla och skapa bättre förutsättningar för oss i nuvarande landslagstrupp – och för alla kommande trupper i framtiden", skriver de.

Totalt 34 spelare har kallats till samlingen, som består av ett förberedelseläger på Bosön 15–19 augusti och en femnationsturnering i Finland 20–25 augusti. Svenska ishockeyförbundet har ännu inte kommenterat bojkotten.

Just nu sitter ledningen i ett krismöte.

-De sitter och pratar ihop sig om det här. De pratar om vad de tycker och vem som ska uttala sig, säger informationsassistenten Anders Feltenmark till TT.

Åkte ur A-VM

Bojkotten grundar sig enligt inlägget på flera saker, bland annat dåliga förutsättningar och hur spelarna bemöts. Spelarna skickar också en specifik fråga till ishockeyförbundet: "Varför vill ingen spela i landslaget?".

"Det skär i våra hjärtan att en av de första reaktionerna för oss som tilldelas äran att representera vårt land återkommande är hur mycket minus vi kommer gå ekonomiskt genom att tacka ja".

Vårens historiska bottennapp, när Damkronorna åkte ur VM:s A-grupp för första gången, slår hårt mot återväxten, skriver de vidare. Samtidigt är spelarna beredda att göra allt för att ta sig tillbaka till A-VM.

"Men bara med förutsättningar, bemötande och respekt som förmedlar en inställning och attityd till oss som elitidrottare. Fram till dess att de styrande gubbarna inom Svenska ishockeyförbundet visar det, har Damkronorna en tom spelartrupp."

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.