Schefvert klar för KHK: Riktigt stort namn

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Från och med nästa säsong är Ulf Schefvert huvudtränare i Kristianstad HK.
Foto:Lena Ehring
Från och med nästa säsong är Ulf Schefvert huvudtränare i Kristianstad HK.

Ulf Schefvert har bestämt sig.

Handbollsikonen kommer att träna Kristianstad HK från och med nästa säsong.

– Det är fantastiskt roligt, det är ett riktigt stort namn vi får in i föreningen, myser Sten Ravhed, stark man i KHK.

Ulf Schefvert gästade Kristianstad och handbollsgymnasiet (NIU) under måndagen och efter det bestämde han sig.

Det blir Kristianstad HK som kommer att få del av hans handbollskunskaper nästa säsong.

– Att träna ett lag i den högsta serien på damsidan är nog det enda jag inte har gjort i min tränarkarriär, så snart kan jag bocka av det också, säger Ulf Schefvert och skrattar.

Han berättar också att möjligheten att få jobba med unga handbollsspelare på handbollsgymnasiet lockade honom till Kristianstad och KHK.

– Jag startade ett handbollsgymnasium i Uddevalla en gång i tiden och jag har även jobbat på handbollsgymnasiet på riksnivå i Göteborg. Nu har jag i och för sig inte blivit lovad någonting ännu av NIU, men förhoppningsvis blir det något, säger Schefvert med lite försiktig röst.

Sten Ravhed är dock övertygad om att Schefvert kommer att få en roll i handbollsgymnasiet.

– Jag har pratat både med Björn (Sätherström) och Jonas (Jönsson) på NIU och de verkade riktigt nöjda med att Schefvert var så genuint intresserad, så det kommer att lösa sig. Och då får även vi i KHK en aktiv roll i handbollsgymnasiet och det är helt perfekt, säger Ravhed.

Vad betyder det annars för föreningen att man lyckas knyta till sig ett så aktat namn som Ulf Schefvert?

– Det är fantastiskt roligt för vår lilla förening. Nu får vi in exakt det proffsiga ledarskapet vi har letat efter, säger Ravhed och berättar sedan om planerna man har med Schefvert vid rodret.

– Vi kommer att skriva ett treårskontrakt med honom och vi har sagt att vi ska spela SM-final inom tre år och sedan ta oss ut i Europa. Vi har förstärkt vår styrelse med Jonas Haak, Merete Tillman och Jens Fredricsson och det känns bra att vi har fått in nya ideella krafter i föreningen. Framöver är det tänkt att vi ska anställa en klubbchef och bli mer professionella i vårt sätt att arbeta, för det behövs.

Ulf Schefvert valde mellan KHK och Vinslövs HK:s herrar och han tycker att Kristianstads helhetspaket var vassare än Vinslövs.

– Om jag nu ska jobba med handbollsgymnasiet så känns det bra att allt är på samma ställe. Det blir så mycket enklare då. Och sen ska jag väl inte sticka under stol med att det är bra mycket skönare att ha 25 minuter i bil till sitt arbete i stället för en timme och en kvart som jag hade till Karlskrona.

Och apropå Karlskrona så blev de helt klara för kval under måndagskvällen och den avgående sportchefen kunde därmed andas ut.

– Det såg lite oroligt ut när IFK Ystad ledde med fem bollar, men sen vann ju Ricoh ganska lätt, säger Schefvert, som så klart följt oroligheterna i KHK på sistone.

– Att han tränaren (Stefan Wall) hoppade av kom ju lite oväntat, men jag har ingen aning om varför.

Du är inte orolig att gå till en klubb som det stormar kring då och då?

– Nä, inte alls. De som är inblandade i det får lösa det på sitt sätt. Jag har haft ett bra snack med Sten och jag tror att det här kommer att bli bra.

Fakta

Ulf Schefvert

Ålder: Fyllde 60 den 18 april.

Född: Sandviken.

Bor: Immeln.

Yrke: Handbollstränare.

Moderklubb: Sandvikens HK.

Nuvarande klubb: Sportchef i HIF Karlskrona (fick sparken från tränaruppdraget för en dryg månad sedan).

Familj: Gift med Anita Boregren. Handbollsspelande sönerna Olle och Eric från ett tidigare äktenskap.

Meriter: Svensk mästare med Drott en gång som spelare och två som tränare, tog laget till semifinal i Europacupen 1989 och till final i Cupvinnarcupen 1990. UEM-guld och UVM-guld med Danmark, tog Greklands herrar till kvartsfinal i Aten-OS 2004. Fört upp HIF Karlskrona i elitserien.

Tränaruppdrag: HK Drott 84-85 och 88-93. Däremellan spelande tränare i Tyresö när han läste på GIH, har även tränat Kroppskultur, Danmarks och Greklands landslag samt Sveriges damlandslag 2005-2009. Senaste åtta åren har han tränat GOG Svendborg, Odenses damer, Minden i Bundesliga och HIF Karlskrona.

Aktuell: Blir ny tränare i SHE-laget Kristianstad HK från och med nästa säsong. Kontraktet kommer att skrivas på tre år.

Visa mer...