Skandal stör KHK-motståndare

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades

En skandal skakar om handbollssverige. En spelare i Skövde HF har polisanmält en lagkamrat för olaga hot efter att, enligt uppgifter till Kristianstadsbladet, ha trakasserats under hela säsongen.

På fredag kväll möter Skövde Kristianstad HK – med den polisanmälda spelaren på planen.

UPPDATERAD

Under måndagen briserade nyheten som chockar sporten. Spelarföreningen SHS gick då ut med information om att en spelare i en elitklubb utsatts för grova kränkningar av sin lagkamrat.

Så här skriver SHS på sin webbsajt:

  ”Trots att dessa trakasserier pågått under hela innevarande säsong har arbetsgivaren/klubben inte agerat enligt de regler som arbetsmiljölagen föreskriver. Klubben kan rimligen inte vara omedveten om de upprepade kränkningar som förekommit såväl inom klubbens ram som utanför själva handbollen. De pågående trakasserierna är en tydlig signal om att det finns problem på arbetsplatsen. Detta måste klubben ta på större allvar än vad hittills skett. Mot denna bakgrund kräver SHS att klubben skyndsamt utreder och åtgärdar förekommande problem och ger sitt stöd och uppbackning till den som utsatts för kränkningarna.”

  När Bladetsporten ringer upp SHS-ordföranden Arne Johansson är han fortsatt starkt kritisk till klubbens agerande:

  – Klubben har startat en utredning för några veckor sedan, men sedan dess har inget hänt. Nu är det dags att Skövde HF agerar. Man har som arbetsgivare en skyldighet att ta tag i sådant här redan när ryktet finns, innan det eskalerar, och vidta åtgärder.

  – Vår första dokumentation i det här fallet finns i oktober. Vi har sms och även vittnen i form av lagkamrater. Det handlar bland annat om hot om misshandel. Men när det gäller polisanmälan om olaga hot är det spelaren som gjort anmälan, inte vi.

  Är denna form av händelser ovanliga?

  – Ja, vi har inte varit i närheten av sådant här. Det brukar i stället handlar om inställda betalningar och att spelarna inte får ut sina löner.

  Handlar det om en enda spelare som anklagelserna riktar sig mot?

  – Ja.

  Vi har även varit i kontakt med en illa berörd Skövdespelare, en tredje part, som skriver under på bilden som SHS ger. Men spelaren menar att laget lagt turbulensen åt sidan och i stället enbart fokuserar på seriespelet.

  När Bladetsporten ringer upp den anklagade spelaren vill hon inte prata om händelsen.

  – Jag pratar helst inte om detta, jag tycker bara att det är fjantigt.

  Vad är det som är fjantigt? Anmälan?

  – Ja, precis. Det är anmälan som är fjantig. Jag gör bäst i att inte yttra mig om detta, du får prata med min tränare i stället, säger den anklagade spelaren.

  Spelar du mot Kristianstad på fredag?

  – Det gör jag, klubben står bakom mig i detta. Och någon polisanmälan mot mig har jag inte sett.

  Men handbollsspelaren som fått ta emot de upplevda hoten bekräftar att det finns en polisanmälan och ger tidningen K-numret för anmälan, varpå polisen i Skövde medger för Bladetsporten att en polisanmälan om olaga hot har upprättats.

  Hon berättar att tre hot tas upp i anmälan.

  –  Konflikter kan alla ha och det var så det började, inget kriminellt. Men i oktober började mobbningen på allvar. Det känns inte okej att jag ska behöva vara utsatt för hot på min arbetsplats. Jag har varit så rädd för att bli nedslagen att jag inte ens vågat gå till träningarna.

  Hon är besviken på att Skövde HF inte har tagit tag i problemet.

  – Tränarna har vetat om detta och det värsta är att ingen har gjort något. Det har ju i sin tur lett till att jag inte har något förtroende för dem. Allt det här har varit jättejobbigt för mig, hela säsongen har varit jobbig.

  Skövdes tränare Magnus Frisk ber att inte få kommentera ärendet utan hänvisar till andra personer i föreningen:

  – Jag är bara en enkel tränare, säger Frisk.

  I stället tar Skövdes ordförande Lars Lindström sig tid.

  – Jag fick höra om detta först i förra veckan. I helgen sammanställde vi en handlingsplan och nu ska vi träffa de berörda spelarna för att se hur vi kan stötta dem. Jag har inte fått någon helhetsbild än, men det har varit en väldigt tråkig utveckling där det tämligen snabbt har nått en kraftig nivå. Trots att vi ännu inte har någon fakta har det ju förmodligen hänt något tråkigt som inte är okej. Vi vidtar inga åtgärder gällande den anklagade spelaren innan vi vet mer.

  – Det här är inte bra varken för de berörda spelarna eller för oss som förening. Det finns bara förlorare i detta, fortsätter han.

  Lindström är även kritisk till att SHS gått ut med informationen om händelserna i Skövde.

  –  Så vitt jag vet är det bara en av de två spelarna som är medlem där, så de har bara fått höra en sida; en version. Det känns inte så proffsigt, säger han.

  Under tisdagen hörde juristen Martin Klette, som är juridisk rådgivare åt SHS, av sig via mejl och ville bemöta Lindströms kritik:

  "Lars Lindström verkar ha missat att SHS är en förening som skall tillvarata sina medlemmars intressen. När en medlem är utsatt och vänder sig till oss om hjälp är det vår skyldighet att hjälpa henne. Om motparten är medlem eller ej saknar ju all betydelse. Det som är oproffsigt är att Skövde HF:s tränare och styrelse har låtit dessa kränkningar och hot fortgå utan att varken försöka lösa situationen eller stötta den drabbade", skriver Klette.

  Skövde HF är ett av fyra lag som slåss om fjärdeplatsen i tabellen. Västgötarna är i nuläget sexa, en poäng före sjuan Kristianstad HK, inför fredagens match i Arena Skövde.