Skånes hockeytalanger trea i Sverigepucken

Sport Artikeln publicerades

ISHOCKEY GLIMÅKRA. Trollarinken är belägrad av föräldrar och småsyskon som gör allt för att hjälpa fram sina killar till framgångar på isen. Hemmagjorda hejaramsor och enstaka huligantutor ljuder över isen. Det är söndag förmiddag och finalpasset i Sverigepucken i ishockey har dragit igång.

Sverigepucken är första steget på vägen mot TV-pucken, killarna som spelar i år är födda 1987 och är början på det bygge som ska stå klart till hösten 2002.
Den senaste månaden har Skåne haft tre träningar och tre matcher inför detta delmål.
Skåningarna kom tvåa i sin grupp på lördagen och infriade därmed sin första målsättning – att ta sig till semifinal. I semifinalen blev det full satsning. Men Småland satte käppar i hjulet, och vann med 4–2.
Skåne var med i matchen hela vägen fram till slutsignalen, de små misstagen avgjorde dock till Smålands fördel.
För Skånes del blev det istället att inrikta sig på match om tredjepris mot Blekinge.
Och i den matchen var det egentligen aldrig något snack om saken.
Skåne var heltaggat och motståndarna Blekinge hade inte mycket att sätta emot. Slutresultatet, 5–2, kanske inte visar hur ojämnt det var. Däremot ger skottstatistiken, 30–5, en tydligare fingervisning.
Tränarna Mats Gustavsson och Göran Wassbjer var nöjda med var laget uträttat under helgen.
–Överlag är jag nöjd med spelarnas insatser, menar Göran.
–Men det viktiga här var att få till ett spel.
–Även att få ihop de olika spelarna till ett lag är viktigt. Det är stor spridning på var spelarna kom ifrån i år. Det kan ju vara en nackdel, för det blir svårt att få alla att dra åt samma håll. Men jag tyckte det har varit en styrka istället, fyller Mats i.
Många av killarna har förstås TV-pucken som mål. Men vägen dit är lång. 70-80 procent av spelarna som är med från början i de här trupperna brukar hänga med hela tiden.
Men det finns inga garantier, det fortsätts scoutas ute i klubbarna och utvecklingstakten är som bekant olika, så man kan komma in senare också.
Den stora samlingen sker egentligen inte förrän om drygt ett år, då ett femtiotal killar samlas just i Glimåkra för en slutlig gallring.
Finalen blev en spännande tillställning, där Skånes banemän Småland ställdes mot Göteborg. 2x15 minuter är matchtiden och nio minuter in i andra perioden stod det fortfarande 0–0. Då klev Smålands Gustav Karlsson fram och stötte in det psykologiskt viktiga 1–0-målet.
Göteborg orkade aldrig svara, utan med Tina Turners ”Simply The Best” dånande ur högtalarna kröntes Småland till mästare.
n
Efter prisutdelningen stötte vi ihop med förre fotbollsstjärnan Glenn Hysén, som hittat ner till Glimåkra.
Hur kommer det sig att du är här?
– Jag tittar på min son som står i mål för Göteborg.
Så han spelar ishockey?
–Ja, men han spelar förstås fotboll också. De vill väl snart att han ska välja, i och med TV-pucken och sånt, men jag tycker att man ska hålla på med flera sporter så länge som möjligt. Av Magnus Landgren