Skillnad i biljettpriser

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Publikbilder under Nederländerna–Tyskland i Kristianstad Arena.
Foto:Lasse Ottosson
Publikbilder under Nederländerna–Tyskland i Kristianstad Arena.

Kristianstads kommun riskerar inget när sex matcher (tre kvällar) i handbolls-EM avgörs i Kristianstad Arena. I stället har fokus riktats på att locka publik till matcherna.

– Vi vill inte ha någon flopp i handbollsnästet Kristianstad, säger EM-generalen Anders Olsson.

Gick man under söndagseftermiddagen in på nätet för att boka biljett till någon av gruppspelsmatcherna i Kristianstad, Malmö eller Helsingborg, fanns där en tydlig skillnad.

Uppdelat på tre kategorier var priserna så här för Kristianstad: 275, 170 respektive 120 kronor för en kväll med två matcher. I fredagens Kristianstadsbladet fanns dessutom en rabattkod med, vilket gjorde att priserna sjönk till 250, 150 respektive 100 kronor (att jämföra med ordinarie pris på 450, 350 respektive 200 kronor).

Malmö och Helsingborg då?

Där är priserna så här: 485, 380 respektive 225 kronor.

Sportbladet hade i helgen en intervju med EM-bolagets vd Frank Ström, med tillhörande faktaruta. Prognosen där sa 2 500 åskådare per kväll i Kristianstad och Malmö under gruppspelet, med 1 000 i snitt för Helsingborg.

– Jag vet inte var de siffrorna har kommit ifrån, säger EM-generalen i Kristianstad, Anders Olsson, som står fast vid sitt uttalande i torsdagens Kristianstadsbladet.

Då trodde han på ett snitt på 1 500-2 000 åskådare per kväll för Kristianstad.

När Helsingborgs Dagblad några dagar före EM-inledningen kollade av läget i Helsingborg Arena, var prognosen 600-700 åskådare per kväll.

Hur kommer det sig att priserna skiljer mellan städerna, Anders Olsson?

– Jag vet inte hur diskussionen har gått i Helsingborg och Malmö, men vi insåg för trivsamhetens skull att vi behövde en specialdeal. När det gäller förväntningarna intäktsmässigt så var de också lägst på grupp B i Kristianstad (grupp A innehåller Sverige, grupp C i Malmö med bland annat Danmark, grupp D i Helsingborg med bland annat Norge).

Dessutom får ungdomar under 20 år gå in gratis till matcherna i Kristianstad, genom sin förening, sitt lag eller via gruppbeställning.

Vem har bestämt att ni kan sänka priserna?

– Det är Svenska Handbollförbundet som har gjort det. Men vi fick inte börja med rabatterade priser förrän den 1 oktober och det krävdes viss övertalning från vår sida.

För er är en bra inramning viktigt?

– Naturligtvis är publiken viktig. Men kanske inte för tv-tittarnas skull, utan mer för våra föreningar och Kristianstadsfolket med omnejd. Jag har sett något mästerskap där det varit 400 åskådare på en match och vi vill ju inte ha någon flopp i handbollsnästet Kristianstad, det skulle inte se bra ut.

Herrmästerskap på hemmaplan i handboll har visat sig vara positivt ur en ekonomisk synvinkel. VM i Sverige 2011 (18 matcher i Kristianstad Arena) gav närmare 18,5 miljoner kronor i överskott, men det var bara Region Skåne som hade ett avtal om att få en tredjedel av avräkningsvinsten. Det gav regionen drygt 6,1 miljoner kronor. Däremot hade inte Kristianstad, Lund och Malmö sådana avtal och fick därför inte ta del av vinsten.

Då fanns det en ekonomisk garanti från Region Skåne på 25 miljoner kronor, för handbolls-EM som inleddes under söndagen är den summan sju miljoner kronor.

Den 25 maj nämnde Region Skåne att man sannolikt behöver gå in med hälften av det garanterade beloppet, det vill säga 3,5 miljoner kronor.

Finns det något garantibelopp för Kristianstads kommun?

– Nej, det gör det inte. Dealen är att vi ansvarar för volontärer, lokal marknadsföring och att arenan är igång fullt. För detta betalar EM-bolaget en hyra till oss.

Henrik Fröberg, vd för Kristianstad Arenabolag, hade för ett år sedan långt gångna planer på att göra gruppspelet i Kristianstad Arena till något spektakulärt.

– Vi ville ha företag som sponsrade en EM-kväll, med fria biljetter som följd. Eller ta bort ena kortsidan och ha ett liveband där, göra en happening av allting. Men Europeiska Handbollförbundets tävlingsregler är så himla strikta, så tv-rättigheter gick före våra önskemål. Det var en kul grej som aldrig blev aktuell och vi har lagt det bakom oss nu. Men som alltid vill vi fylla arenan, säger Fröberg och fortsätter:

– 1 500 åskådare per kväll i en sådan här grupp vore fantastiskt när det gäller damernas handbolls-EM. Vi har världslag här, men det är synd att vi inte fick Norge eller Danmark. Det finns ju inget handbollsintresse i Helsingborg och det är väl därför det har blivit så fel där.

Söndagens publiksiffra mellan Nederländerna och Tyskland i Kristianstad Arena? 2 026...