SM-guld till Kristianstads CK

Sport Artikeln publicerades

Tre taggade triathleter. Det var vad som behövdes för att Kristianstad skulle få sitt första SM-guld på 46 år.

– Fantastiskt roligt, inte minst för klubben, säger Lisa Nordén, sjua individuellt i gårdagens tempolopp över 30 kilometer, och tillsammans med Tove Wiklund och Lina Karlsson guldmedaljör i lagtävlingen.
Senast Kristianstad CK vann SM-guld var 1958, då Herbert Dahlbom tog sin andra raka SM-titel på femmilen.
Sedan dess har det varit tunnsått med medaljer från svenska mästerskap.
Fram till nu. Redan i fjol var Kristianstadstjejerna och nosade på SM-guldet i individuella tempolagtävlingen. Men då knep Stockholmsklubben CK Falken guldmedaljen mitt framför näsan på Kristianstad CK, och tjejerna fick nöja sig med silver.
– Så i år var det bara guld som gällde. Vi var alla tre otroligt taggade innan, vi ville verkligen vinna, säger Lisa Nordén.
I tempoloppet sker varje start med en minuts mellanrum. Varje cyklist gör sitt eget lopp, det är exempelvis inte tillåtet att ligga på rulle, utan om man blir omkörd av någon annan tävlande måste man släppa cyklisten 25 meter framför sig.
– För min del är det är tävlingsform som passar mig. Jag har en bra styrka i cyklingen, men är ingen sprinter eller spurtare. Jag trivs när man får göra sitt eget lopp, säger Lisa Nordén. Sjundeplatsen är den bästa placering Lisa Nordén haft i cykel-SM. Hon kom sexa vid tempoloppet i Eslöv för två år sedan, men det var som junior.
– Så jag är jättenöjd. Det känns kanon - i synnerhet som jag slog flera duktiga tjejer som både är specialiserade på cykel och dessutom proffs, säger den 20-åriga triathletstjärnan.
Vann tempoloppet gjorde OS-hoppet och världsmästarinnan i linje – Susanne Ljungskog. Ljungskog mer eller mindre utklassade resten av startfältet. Tvåan Madeleine Lindberg kom i mål nästan två minuter (1.49) efter Ljungskog.
Lisa Nordén var 4.19 efter Susanne.
– Det är ungefär samma differens som det var i Götalandsmästerskapen, konstaterar Lisa Nordén.
Tove Wiklund – tia i fjol – körde i mål som tolfte individuella tjej, dryga minuten efter Lisa.
– Det var lite överraskande att skillnaden mellan oss var såpass stor. I Göteborg skilde det bara några sekunder till min fördel mellan oss, säger Lisa Nordén.
Yngsta tjejen i Kristianstadstrion, 19-åriga Lina Karlsson från Lönsboda blev 19:e tjej i tempoloppet.
Sammanlagt innebar detta att Kristianstad CK vann lagtävlingen med 42 sekunder före CK Falken. I söndags tog Lisa Nordén JSM-guld på triathlonens olympiska distans i Partille. Silvret togs av Lina Karlsson från Lönsboda.
Guldet i seniorklassen tog Tove Wiklund.
Tre dagar senare är alltså alla tre tjejerna tillbaka på pallen – som svenska mästare för Kristianstads CK.
Känns det inte lite konstigt att dina värsta konkurrenter plötsligt är dina lagkompisar?
– Nej, egentligen inte. Vi är ju bara konkurrenter när vi står på startlinjen, resten av tiden är vi bra kompisar, säger Lisa Nordén, som faktiskt var den som lockade Lundtjejen Tove Wiklund att börja tävla för Kristianstad CK i cykel.
Men två SM-guld på fyra dagar?
– Ja, det är inte klokt! Jag har inte riktigt smält det här ännu. Fantastiskt roligt, säger Lisa.
– Men för oss som triathleter är det ju rena semestern att tävla i cykel. När man cyklat loppet så är man k-l-a-r, man behöver inte fortsätta med något annat...
Hur högt värderar du SM-guldet i cykel jämfört med dina triathlon-guld?
– Det är jätteroligt, framför allt för cykelklubben. Sen är det roligt att vinna som ett lag, att vi tre tjejer gör det här tillsammans, det är inte bar den individuella prestationen som räknas. Att vi triathlontjejer kan vinna över rena cyklister är också ett trevligt kvitto på att svensk triathlon står sig ganska bra... För Kristianstadstjejerna gäller det nu att ladda om inför fredag. Då ska Tove och Lisa köra linjeloppet över 130 kilometer. Lina Karlsson står över det loppet, sparar kroppen lite eftersom hon ska tävla i junior-VM i triathlon nästa vecka.
I dag kör duktige Kristianstadsjunioren Andreas Bengtsson linjeloppet för herrjuniorer. Ett riktigt bra lopp kan innebära en placering bland de tio bästa för Andreas.
Cecilia Isberg