Strandvallen renoveras för 5 miljoner

Sport Artikeln publicerades

FOTBOLL Strandvallen renoveras för 5 miljoner kronor till nästa år. Det innebär bland annat en ny sittplatsplatsläktare med plats för 1200 åskådare. – En tidig julklapp. Vi är tacksamma mot kommunen som fattat beslutet så här snabbt. Det innebär att renoveringen förhoppningsvis är färdig till seriepremiären nästa år, säger Tord Andersson, ordförande i Mjällby AIF.

Trots att Mjällby missade allsvenskan med minsta möjliga marginal för tredje året i rad så kommer Strandvallen att rustas upp.
På en presskonferens i Stadshuset i Sölvesborg avslöjades planerna. Ett projekt som kommer att kosta 5 miljoner kronor.
Pengar som kommer från kommunen, näringslivet men även Mjällby AIF skjuter till pengar.
– Cirka 300000 kronor hostar klubben upp med, resten står kommunen och näringslivet för.
Näringslivet är i det här fallet Sölvesborg-Mjällby Sparbank. Banken skänker 2 miljoner kronor till kommunen, som äger Strandvallen. Pengar som är öronmärkta för en upprustning av Strandvallen. Kommunen å sin sida ställer upp med drygt 2,7 miljoner.
– Med tanke på att det inte finns några pengar avsatta i budget för 2002 så är det här en smidig lösning. Vi tycker att det är en fin gest av banken att ställa upp på det här sättet, säger Östen Mandelholm, kommundirektör i Sölvesborgs kommun.
På tisdag klubbas beslutet i fullmäktige. Sölvesborgs kommun och Mjällby AIF har under många år fört en dialog om Strandvallens framtid.
När klubben nu missade allsvenskan så har man kunnat bortse från vissa krav som Svenska Fotbollförbundet ställer på de allsvenska arenorna. Det kommer till exempel inte heller nästa år att bli något elljus på Strandvallen.
– Det är inget varken vi eller kommunen prioriterar, säger Tord Andersson.
– Det är inget krav när man spelar i superettan och vi blir definitivt inget bättre fotbollslag för att vi har elljus på A-plan. Skulle vi gå upp i allsvenskan får vi ta ställning till det då. Mjällby har tillsammans med kommunen istället satsat på att förbättra komforten för åskådarna.
Till nästa säsong kommer sittplatsläktaren att byggas ut över hela långsidan. Från 500 till 1200 sittplatser.
– Vi kommer dessutom att byta ut bänkarna mot stolar, berättar Östen Mandelholm.
För att ytterligare förstärka bilden av Strandvallen som en fotbollsarena kommer man att sätta upp ståplatsläktare bakom målet ner mot Hanöbukten.
– På motsatta sidan kommer vi att bygga en vall, flytta fram staketet så att publiken kommer närmare. Vi kommer dessutom att byta ut träplankorna på ståplats mot en säkrare stålkonstruktion, berättar Tord Andersson. Det är inte enbart publiken som kommer att få det bättre. Arbetsvillkoren för massmedia kommer att förbättras.
– Det blir en helt annan service, kanske framför allt för TV, berättar Mandelholm.
Mjällby AIF och Sölvesborgs kommun har haft ett nära samarbete i många år. 1994 skrev kommunen ett skötselavtal med Mjällby AIF.
För närmare 600000 kronor i årligt bidrag åtog sig Mjällby att bli driftsansvarig för Strandvallen.
Ett avtal som löper ut i år.
– Men vi är överens med Mjällby om att upprätta ett nytt med i stort sett samma innehåll, berättar Östen Mandelholm.
Kommunen och Mjällby har även ett sponsoravtal, som även det går ut i år.
– Det har vi inte börjat diskutera, men det finns inget som säger att det inte skulle bli en fortsättning, säger Mandelholm.