Succén fortsätter – Chrintz bakom svensk semifinalplats

Handboll/Kristianstad Artikeln publicerades
Valter Chrintz gjorde elva mål mot Tyskland i mellanrundan.
Foto: PETTER ARVIDSON
Valter Chrintz gjorde elva mål mot Tyskland i mellanrundan.

Sverige är vidare till semifinal i U18-EM. I mellanrundans avslutande match blev det seger med 30–27 (14–14) efter att IFK-spelaren Valter Chrintz gjort hela elva mål.

– Det är bara att ge bollen till ”Valle” så gör han mål, säger förbundskaptenen Dennis Sandberg.

Den avslutande matchen i mellanrundan var i praktiken en ren kvartsfinal mellan Sverige och Tyskland. Och efter 30–27 väntar nu semifinal mot Danmark på fredag kväll.

En av de stora matchhjältarna mot Tyskland var återigen IFK Kristianstads Valter Chrintz. Högersexan, som avgjorde mötet med Spanien under tisdagen, gjorde mer än en tredjedel av de svenska målen.

– Jag får många utspel så jag tackar och bugar till mina lagkamrater som tror på mig, säger Valter Chrintz till Bladetsporten.

Själv tror han att rysarsegern mot Spanien la grunden till den svenska semifinalplatsen.

– Den matchen var ju helt obeskrivlig, men någonstans där tror jag att alla i laget trodde på oss och att vi kunde slå vilket lag som helst. Det visar vi i dag, säger han.

Chrintz gjorde viktiga 27–25 och 28–25 när Sverige gick ifrån och säkrade segern. Och 11 mål på 14 avslut imponerade även på förbundskaptenen Dennis Sandberg.

– Den där jävla ”Valle” hoppar på allt. Vi sa i slutet att det är bara att ge bollen till ”Valle” så gör han mål. Vi hade en liknande grej när jag var i Alingsås och vi sa ”ge bollen till 'Tellan' (Daniel Tellander) så blir det mål”, nu kan vi säga samma sak om ”Valle”, säger Sandberg.

Chrintz skrattar till när han hör förbundskaptenens ord.

– Ja, men det blev lite så i slutet. Jag blev helt chockad.. Vi skulle göra en ”tjeck” och bollen skulle ut till mig, sen skulle jag hoppa på vilken vinkel jag än fick. Men jag hade en sån dag idag där det mesta gick in. Sen är det kul att Dennis och de andra ser det, säger Chrintz.

Ystads IF-spelaren Ludvig Hallbäck fortsätter även han att ösa in mål under mästerskapet. Mot Tyskland blev det åtta stycken.

Målvakten Fabian Norsten, till vardags i Hammarby, byttes in i andra halvlek och var starkt bidragande till att Sverige kunde vända ett tvåmålsunderläge och rycka ifrån under den sista kvarten.

– Vi går runt på laget och alla ska vara med. Vi ska inte vinna till varje pris utan alla ska känna sig behövda och det är kanske det som gör att vi orkar de sista minuterna, säger Dennis Sandberg.

– Det är jäkligt skoj för killarna, de har lagt ner ett jävla arbete i tre år nu.

Semifinalen mot Danmark spelas klockan 18.00 på fredagskvällen och går att se live på ehftv.com.