Svensk skräll i Split – har drömläge i EM

Sverige har vänt mardrömsstarten i handbolls-EM till ett drömläge inför mellanrundan. Tacka superskrällen i Split för det. Sverige slog storfavoriten och hemmanationen Kroatien med 35–31.
Handboll • Publicerad 16 januari 2018
Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson jublar under den svenska överkörningen mot Kroatien.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det svenska landslaget har på bara några dagar bjudit på en närmast osannolik förvandling i EM:s första gruppspel. Från den paralyserade premiärförlusten mot Island, via segern mot Serbien, till en insats i absolut världsklass mot Kroatien.

En av de allra bästa var – återigen – Albin Lagergren. IFK Kristianstads högernia blev bäste målskytt med sina sex mål.

– Det känns väldigt skönt faktiskt. Jag tror att efter förra matchen så släppte tyngden från våra axlar. Vi kunde slappna av och spela vårt spel igen, säger Lagergren till TV3.

Det var annars dukat för kroatisk fest i Spaladium Arena, där publiken gav sina hjältar ett närmast galet stöd från läktarplats.

Nere på planen var det däremot ganska snart svenskarna som dominerade.

Ett aggressivt försvarsspel gjorde det jobbigt för kroaterna, som lite oväntat ställdes mot Andreas Palicka i målet från start. När Palicka spikade igen i drygt sju minuter, samtidigt som framför allt Lagergren och Niclas Ekberg firade triumfer framåt, gick Sverige från 3–4 till 9–4 och kopplade greppet.

– Vi har alltid gått in med inställningen att vi har chansen att slå alla lag och det visar vi i dag. I försvars- och målvaktsspelet smäller vi på från första minut och fullföljer det hela matchen, säger Lagergren.

Inför avkast hade Serbiens tremålsseger mot Island gett en hjälpande hand, men samtidigt ställt allt på sin spets för Sverige i den matematiska djungel som gruppen utvecklats till. Seger mot Kroatien skulle innebära fyra svenska poäng i bagaget till mellanrundan i Zagreb – förlust skulle å andra sidan innebära att Blågult fick med sig noll poäng inför fortsättningen av EM.

Betydelsen av matchen var alltså enorm för Sverige, som bara verkade triggas av att det låg massor i potten.

Svensk ledning 17–12 i paus växte till sju mål när Sverige rivstartade andra halvlek, bland annat efter att Mikael Appelgren hoppat in och räddat en straff.

Kroatien, som oväntat hade skickat ut förstemålvakten Mirko Alilovic ur truppen inför matchen, hade inte alls samma målvaktslycka.

Sverige fortsatte att vara sylvasst framåt och ledde som mest med nio mål. När den kroatiska slutforceringen väl kom var det för sent.