Drömmål av Chrintz när Sverige mosade Schweiz: ”Var tvungen att chansa”

Sverige fick en kanonstart i EM på hemmaplan. Det blev seger med hela 34–21 mot Schweiz, efter 20–13 i paus, inför ett gult publikhav i Scandinavium. Segern grundlades i första halvlek, med försvarsspelet och målvakten Andreas Palicka i fokus.
IFK Kristianstads Valter Chrintz gjorde sina två första EM-mål där debutmålet var som hämtat ur den högre handbollsskolan.
Handboll • Publicerad 10 januari 2020 • Uppdaterad 11 januari 2020
Valter Chrintz jublar vilt efter sitt första mästerskapsmål i den blågula tröjan – ett mål med magisk touch.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bästa målskyttar i Blågult var Kim Ekdahl du Rietz, Jerry Tollbring och Andreas Nilsson, med sex mål vardera.

Schweiz var ett steg före i målgörandet under matchens första minuter. Men Sverige vände 2–3 till 6–3 efter knappt åtta minuter.

Sedan började Schweiz spela med sju utespelare i anfall. Spelsättet gav en handfull mål för de rödvita under första halvlek. Men Sverige gjorde lika många när man fick kontra, eller skjuta, mot en schweizisk målbur där målvakten inte fanns på plats.

Bland annat gjorde hete målvakten Andreas Palicka två mål i rad med skott över hela planen när hemmalaget ryckte till 11–5.

Schweiz offensiva spel bidrog till att första halvlek blev en målfest. Men Sverige var det bättre laget, och gick till pausvila med 20–13 i ledning. Niometaren Kim Ekdahl du Rietz och vänsterkantens Jerry Tollbring var bästa målskyttar så långt med fem vardera.

Samtidigt var Andreas Palicka utmärkt i det svenska målet, med elva räddningar på 24 skott i första halvlek.

– Vi spelar bra bakåt, och ”Palle” räddar mycket. Det gör att vi får enkla kontringar, sa Jerry Tollbring till TV6 i paus.

Andra halvlek fortsatte med Sverige i klar ledning. Schweiz lyckades inte knappa in mer än marginellt.

Till slut drog hemmalaget ifrån till en storseger.

I slutet av matchen fick IFK Kristianstads 19-åriga kantämne Valter Chrintz komma in och det tog inte lång tid innan han hade presenterat sig.

Chrintz snappade upp en förlupen boll i målområdet, kastade sig efter den samtidigt som han roterade i luften och i den rörelsen lyckades han få iväg ett skott med ryggen mot mål.

Bollen satt som en smäck, högt i bortre hörnet.

Godis och magi på en och samma gång.

– Jag kunde inte skjuta ett vanligt skott så jag var tvungen att chansa att skjuta med ryggen mot mål...och det gick ju bra, sa Valter Chrintz med ett flin till TV6.

Hur var det annars att få göra EM-debut inför hemmapubliken?

– Jag hade gåshud flera gånger under matchen, det var helt otroligt. Sen när man fick komma in på plan var man ju nästan nära tårarna, sa Chrintz och log.

När Chrintz sedan gjorde sitt andra mål så sög han in ett långt utkast av Andreas Palicka, bollen var på väg mot det tomma målet men Chrintz fångade in den precis vid sexmeterslinjen och vräkte in sitt andra mål.

– Han bad om ursäkt för att han snodde målet för mig, det var det viktigaste, sa Andreas Palicka till TV6 och log sitt bredaste leende.

Bäste målskytt i Sverige blev Jerry Tollbring, en annan spelare med IFK-anknytning. Tollbring hade främst en lyckad första halvlek och kom till sist upp i sex mål.

– Det var väldigt trevligt att spela, men framför allt var det skönt att vi fick en lugn resa i premiären, att vi kunde rycka ifrån så pass tidigt, sa Kim Ekdahl Du Rietz till TV6.

Gruppspelet fortsätter för Sverige på söndag.

Då ställs Blågult mot Slovenien, där Ljubomir Vranjes är förbundskapten. Det blir troligen en tuffare uppgift. Slovenien slog Polen med 26–23 i sin första match.