Sverige utan Mia Carlsson besegrade blekt Kroatien

För Sverige, med KDFF-spelaren Mia Carlsson utanför matchtruppen, gällde bara en sak i VM-kvalmatchen i fotboll mot Kroatien – vinna och behålla platsen som gruppetta. Det var inga konstigheter när Sverige vann med 4–0 efter bland annat två mål av Stina Blackstenius.
– Det var tre poäng som var det viktiga, säger Hanna Folkesson till C More.
Fotboll • Publicerad 7 juni 2018
Hanna Folkesson jublar efter sitt 4–0-mål mot Kroatien på Gamla Ullevi.
Hanna Folkesson jublar efter sitt 4–0-mål mot Kroatien på Gamla Ullevi.Foto: Adam Ihse/TT

Kroatien hade redan före matchen på Gamla Ullevi förlorat möjligheten att kvalificera sig till VM i Frankrike 2019. Gruppettan Sverige hade inte bara ambitionen att vinna, utan att göra det stort. Allt för att bättra på målskillnaden mot grupptvåan Danmark.

Kristianstads DFF-försvararen Mia Carlsson hade lämnats utanför matchtruppen när Sverige i stort sett parkerade på Kroatiens planhalva.

Efter ett par halvfarliga målchanser tidigt i första halvlek gav jobbet utdelning i den 16:e minuten.

Efter en rörig situation med Kroatiens målvakt Doris Bacic lyckades lagkaptenen Linda Sembrant slå ett inlägg till Stina Blackstenius. Montepellier-anfallaren kunde i lugn och ro nicka in 1–0 till Sverige.

Senaste gången lagen möttes blev det en smutsig tillställning på en leråker i Kroatien, en match som Sverige vann med 2–0. På torsdagskvällen var gräset grönt och solen sken, vilket möjligtvis bidrog till temposänkningar i första halvek.

I andra halvlek fick Sverige målvittring när inhopparen Elin Rubensson tog emot en frispark på volley och sköt i ribban. Bara någon minut senare, i den 63:e minuten, sköt Kosovare Asllani ett skott mot bortre stolpen. Kroatiens målvakt petade ut bollen åt sidan, men där fanns Rubensson som denna gång kunde forcera bollen in i mål.

Fyra minuter senare kunde förbundskapten Peter Gerhardsson andas ut på riktigt. Då slog Stina Blackstenius in en bredsida för sitt andra mål för kvällen och Sverige ledde med 3–0.

Sveriges Nilla Fischer får hjälp med en skada under mötet med Kroatien.
Sveriges Nilla Fischer får hjälp med en skada under mötet med Kroatien.Foto: Adam Ihse/TT

I den 90:e minuten kunde Rosengårdsspelaren Hanna Folkesson, som ersatte skadade Caroline Seger, ansluta sig till skaran av målskyttar när hon gjorde 4–0.

Hennes, likt Elin Rubenssons tidigare, första A-landslagsmål i karriären.

– Det var skönt, äntligen, säger Folkesson till C More.

Om matchen:

– Det kändes kontrollerat från minut ett. De låg lågt i sitt försvarsspel och vi gör det lite svårt ibland. Men vi jobbade oss in i det, säger Folkesson.

Elin Rubensson jublar efter 2-0 målet.
Elin Rubensson jublar efter 2-0 målet.Foto: Adam Ihse/TT

Sverige har närmast ett dubbelmöte med Ukraina kvar i gruppspelet.

Mycket tyder på att kampen om gruppsegern avgörs först i den avslutande gruppspelsmatchen borta mot Danmark den 4 september.

Och inför den matchen kan målskillnaden bli viktig.

– Det var tre poäng som var viktigt, 4–0 är ett bra resultat, säger Folkesson.

– Man önskar kanske med det spelövertaget att man ska vara effektivare och skapa fler målchanser, säger förbundskapten Peter Gerhardsson som beskriver matchen som "helt okej", till C More.