Annons

Swenn-Larsson: "Jag är så himla glad"

Anna Swenn-Larsson höll nerverna i styr.
Fenomenet Mikaela Shiffrin gick inte att rå på – men den 27-åriga svenskan slog alla andra och tog VM-silver.
Det här är bara helt sjukt magiskt, säger hon.
Åre • Publicerad 16 februari 2019
Anna Swenn–Larsson jublar efter åket som gav VM-silver.
Anna Swenn–Larsson jublar efter åket som gav VM-silver.Foto: Anders Wiklund/TT

Swenn-Larsson låg på silverplats efter det första åket, elva hundradelar bakom ledande schweiziskan Wendy Holdener. Storfavoriten Mikaela Shiffrin, försvagad av en luftrörsinfektion, tog sig ned som trea, futtiga fyra hundradelar bakom 27-åringen från Rättvik, men numera bosatt i Åre.

Men i andra åket visade Shiffrin hela sitt kunnande, satte ett kanonåk, vann överlägset och tog fjärde raka VM-guldet – och det som 23-åring.

Annons

Swenn-Larsson körde på amerikanskans tid, men orkade inte matcha Shiffrin. Hon var 0,58 sekunder bakom. När Holdener körde bort sig som sista startande var silvret svenskt och bronset tog slovakiskan Petra Vlhova, 1,03 bakom Shiffrin.

Medaljen är Sverigens första i hemma-VM.

"En dröm som blivit sann"

Klockan 15.23 konstaterade en förbluffad Swenn-Larsson att hon säkrat medalj. Tusentals åskådare vrålade ut sin glädje och bland publikmassorna firade även kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

-Det är så sjukt, jag är så himla glad. Att få göra det är på hemmaplan och inför hemmapublik. Det är en dröm som blivit sann, säger Swenn Larsson till SVT.

En dröm, sprungen ur en mardröm. Säsongen 2016/17 körde Anna Swenn-Larsson ur nio av tio tävlingar och ramlade ur topp 30-listan – och världscuplaget.

På nåder fick hon vara kvar.

-De kunde ha låtit mig gå, men jag fick vara kvar och det är jag väldigt tacksam för. Att få träna med de bästa, som Frida (Hansdotter), har hjälpt mig mycket, sade hon nyligen till TT.

För träningsbok

När hon befann sig i karriärens svåraste utförsbacke bytte Swenn-Larsson också serviceman, till slovenen Jaka Poje.

-Jag är jättenöjd med honom. Det har också betytt mycket.

Ungefär i den vevan, för att få struktur på tillvaron som skidåkare, började Swenn-Larsson föra en träningsbok.

Annons

-Jag skriver ner lite vad jag vill ha ut av träningen, vad jag ska göra under dagen. Sedan brukar jag analysera det lite efteråt också.

Hur länge har du fört bok så här?

-Det är väl ungefär två och ett halvt år, jag började där under fiaskotiden. Det har funkat, så jag har fortsatt. Inte exakt varje dag, men nästan. En del tror att det är de två senaste veckorna som allt har lossnat, men det är ju många år av hårt arbete.

Hansdotter femma

Frida Hansdotter jagade sin fjärde raka VM-medalj i slalom men slutade femma.

Färden blev vinglig, en kamp där sladdarna var för många och tidskrävande och i mål tog hon sig besviket för hjälmen med båda handskarna. Efter ett silver och två brons i tre raka VM hamnade Hansdotter utanför pallen i vad som troligen var hennes sista mästerskap.

-Nu ska jag göra ett rackaråk och dra på, tänkte jag, men jag åkte lite för tajt, ramlade ned i ett spår och tappade ytterskidan. Sedan fortsatte det hela vägen ned med lite misstag. Jag kämpade verkligen. Med mina misstag borde man inte bli femma.

I stället gladde sig Hansdotter åt Swenn-Larssons silver.

-Fantastiskt kul. Hon har verkligen varit i storform och fantastiskt att få göra det på hemmaplan. Det är henne verkligen väl unt. Man har bara önskat att det skulle gå bra för henne för henne på tävling. Att stå där på start och leverera ett VM-silver är stort, säger Hansdotter.

Charlotta Säfvenberg slutade på 14:e plats. Ylva Stålnacke körde ur i det första åket.

Henrik Skiöld/TT

Jens Bornemann/TT

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons