Tervetuloa, Juha

Sport Artikeln publicerades

Draftad av Phoenix Coyotes som nummer 43. 451-matcher i finska högstaligan. Nu är backen Juha Gustafsson, 32, klar för Kristianstads IK i division I. ”Vi vet exakt vad vi får”, säger KIK-tränaren Mikael Tisell.

Sällan har en mer meriterad back skrivit på för KIK. EM-guld för 18-åringar 1997. Samma år NHL-draftad i den andra rundan. Och tolv mål och 27 poänggivande passningar på 451 matcher i SM-liiga (Finlands högsta liga).

Alla dessa meriter. Vad gör en sådan här back i KIK?
– Det har jag inte ens reflekterat över. Jag visste att Juha var tillgänglig och anmälde mitt intresse. Vi vet exakt vad vi får. En ödmjuk back, en riktigt teamspelare, säger Tisell.

Den gemensamma nämnaren mellan Tisell och Gustafsson är Tingsryd.

Tisell som tränare, och Juha som spelare de två senaste säsongerna.

Varför blir det just Kristianstad, Juha?
– Jag har hört många bra saker om klubben och att det ska vara ett jättebra lag. Det känns fint att vara här, säger Gustafsson.

Den Helsingforsfödde finländaren gjorde sitt första ispass med division I-laget i går efter att ha rest från den finska huvudstaden. Han beräknas vara spelklar redan till söndagens premiär hemma mot Mörrum.

– Vi har letat efter en stabil defensiv back och Juha är just en back som spelar enkelt. Hade vi velat ha en offensiv back skulle jag ha ringt Paul Coffey, säger Tisell med ett skratt.

Färdigvärvat nu, Tisell?
– Ja, men sedan är ju radarn alltid på. Skador kan ju uppkomma under säsongen. Annars tycker jag vi har ett jättebra lag.

En del supportrar saknar en utpräglad målskytt i truppen, som Jannik Karvinen var i fjol. Vad säger du om det?
– De finns redan i laget. Och vi behöver ju inte göra bokslut förrän om 27 matcher, säger tränaren med ett leende.

Bakåt ser det åtminstone genast bättre ut. Det har en finländsk superback sett till.

Fotnot:”Tervetuloa” är finska och betyder ”Välkommen”.