Tjejer anklagades vara killar

Sport Artikeln publicerades

De elvaåriga tjejerna i Glumslövs FF/Lunds BK vann Åhus Beachsoccer – men hade svårt att fira. Laget anklagades av Åhus IF för att ha ställt upp med två killar. Nu tiger Åhus-ledarna om påhoppen. "Det som står är snedvinklat", säger en av tränarna i Åhus F03.

Mixlaget Glumslövs FF/Lunds BK vann flickornas 03-klass men hade svårt att njuta av guldet. Två av lagets spelare anklagades under turneringen för att vara killar.

- Vi är vana vid att min dotter och en av de andra tjejerna i laget ofta blir påhoppade och beskyllda för att vara pojkar för att de är kortklippta. Men detta gick över alla gränser, det var helt absurt, säger en av mammorna till Helsingborgs Dagblad.

Enligt uppgifter ska laget ha fått utstå absurda anklagelser och påhopp från motståndarlagens ledare och spelare samt även från föräldrar och publik.

  Nu har Stefan Kullander och Henrik Frijs, som är ledare för Lundatjejerna, lämnat in en skrivelse till Skåneboll där man kräver att det vidtas åtgärder mot Åhus IF, som tillsammans med FC Hessleholm ska ha gått hårt åt.

  Enligt Stefan Kullander ska bland annat den ena ledaren i Åhus IF under prisutdelningen ha gått fram till podiet och ställt sig en meter framför de två tjejerna och demonstrativt tagit bilder med sin telefon.

  Håkan Lahti, ordförande i Åhus IF, är förkrossad efter det inträffade.

  - Vi har ännu inte kunnat höra våra ledare men om dessa uppgifter stämmer så finns det ingen tvekan om vad som måste göras. Ledarna ska då stängas av och de blir tvungna att personligen åka och be tjejerna om ursäkt, säger Håkan Lahti till Helsingborgs Dagblad.

  Åhus-tränaren säger att han inte har några kommentarer till det inträffade.

  - Vi ska ha ett möte med ordföranden i morgon.

  Vad är din syn på allt som har hänt?
  - Jag har inga kommentarer, men det som har skrivits är snedvinklat.

  På vilket sätt?
  - Det kan vi ta vid ett annat tillfälle.

  Inte heller tränarkollegan ville uttala sig.

  - Jag har inte tid och vill inte diskutera det just nu, sa den andra Åhus-tränaren när Bladetsporten ringde.

  Camilla Jarl, administrationsansvarig för flickorna i Åhus IF, var på plats och såg matchen – men blev tagen på sängen av anklagelserna mot tränarnas uppförande.

  - Det var lite av en nyhet för mig. Jag var inte inblandad utan stod på läktaren som vilken förälder som helst.

  Varför skulle ett lag försöka luras? Det handlar om elvaåringar?
  - Jag kan inte ge några kommentarer. Men jag trodde att det var killar, de såg väldigt killiga ut. Men vi har självklart inte bevis för att det skulle vara killar.

  Efter turneringen riktade Stefan Kullander kritik mot tävlingsledningen i Åhus Beachsoccer. Kullander menade att laget inte fått någon stöttning av tävlingsledningen och att tjejerna blivit uppmanade att visa sina pass.

  Kritik som Kullander tog tillbaka.

  - Bosse Törnberg (general för Åhus Beachsoccer) ringde mig personligen och förklarade situationen. Jag har fått en ny bild och har fullt förtroende för tävlingsledningen och hur de har agerat. Kritiken som finns kvar är riktad mot enskilda klubbar och ledare.

  Bosse Törnberg:

  - Vi skulle aldrig kräva att få se några pass. Vi har agerat helt enligt regelboken, men det är en horribel historia det som har hänt. Jag ska skicka en skrivelse till Skåneboll och jag kommer inte att vara nådig. Om någon klubb beter sig likadant igen kommer den och ledarna att uteslutas från turneringen.