Tommy Svensson: Rallypremiären är efterlängtad

Rally/Kristianstad Artikeln publicerades
Tommy Svensson.
Foto: Bosse Nilsson
Tommy Svensson.

Vintern har släppt sitt grepp om Skåne – och vi motorentusiaster jublar. Redan den här helgen är det motocrosspremiär på Ripabanan och nästa helg väntar Silverkongen i Älmhult. Vi är många som längtat.

1. Silverkongen. Äntligen släppte vintern greppet om rallyskogen och det innebär att det blir grönt ljus för klassiska Silverkongen – tävlingen som numera är ett samarrangemang mellan Kristianstads MK och Älmhults MK.

Det man som boende i Kristianstad kan tycka är lite trist är att tävlingen numera är permanentad till trakterna i och runt Älmhult.

Det är dock knappast något som de tävlande klagar över eftersom de får tillgång till de erkänt fina rallysträckorna.

Ska man döma av antalet anmälda så är premiären efterlängtad, nästan 200 ekipage är anmälda – däribland åtskilliga SM-åkare. Frågan är dock om de rår på sydsveriges okrönte rallykung Stoffe Nilsson. I mina ögon är Stoffe storfavorit till segern.

2. World RX. I helgen smäller det bokstavligen talat i Barcelona när både World och Euro RX har sin premiär i rallycross och dessutom med superstort svenskt intresse. Ska någon kunna rubba PSRX Volkswagen Swedens Johan Kristoffersson från kungatronen och i så fall vem? Teamchefen Petter Solberg är ett hot och så klart även 2016-års mästare Mattias Ekström med nye i EKS-teamet Andreas Bakkerud. Inte heller Peugeot, Sebastien Loeb, Timmy och Kevin Hansen, är borta från segersnacket. Eller blir det rent av som Solberg varnade för, Marcus Grönholms nya Hyundai-team, som presenterar sig på allvar på Circuit de Catalunya. Missa inte det.

3. Tvåhjul. Den här helgen och nästa är det mycket motorsport på två hjul då FMCK i Hässleholm kör SM i Enduro 21-22 april medan SMK Kristianstad redan den här helgen arrangerar Junior-SM i motocross på Ripabanan. Hovdalajakten använder, som namnet antyder, en stor del av det före detta militära övningsfältet för specialsträckorna och här vankas full action både lördag och söndag. Samma sak ute på Ripabanan som arrangerar motocross i dagarna två.

Motorstopp. Det blev inte alls den premiär i junior-ERC som SMK Hörbys nyblivne fabriksförare Tom Kristensson hoppades på när ha drog ut i Atlanten och portugisiska Rally Azores. Efter en lugn, men ändå stabil, inledning på fredagskvällen startade Tom och co-driver Henrik Appelskog andra etappen som fyra i klassen med sin Opel Adam R2.

Tom visade direkt på första sträckan vem som ville vinna allra mest i det hungriga EM-gänget och var snabbast på den krokiga och luriga grussträckan. Men tyvärr grinade oturen honom rakt upp i ansiktet och efter att mållinjen passerats lyckades inte Tom hålla bilen kvar på vägen. Hörbyföraren dunkade i en sten och därefter rakt in i en belysningsstolpe innan det blev en tvåvarvsrullning.

– Det var riktigt förargligt, konstaterade Tom Kristensson, som kört över 200 tävlingar och nu kunde inkassera första ”taklägget”.

– Någon gång ska vara den första men trist att det blev just här…

Bilen blev så illa skadad att någon omstart aldrig var aktuell utan nu laddar Hörbyföraren om för deltävling två i EM-serien Rally Islas Canarias. Det är självklart ingen bra start på säsongen men absolut ingen katastrof eftersom förarna får räkna bort två tävlingar innan medaljerna fördelas.

På söndag kan den skånska rallypubliken se Tom Kristensson på hemmaplan när han är en av 76 anmälda till RS-premiären Express-Specialen som avgörs på industriområdet i Hörby.