Uddamålsseger för IFK: Seriesegern mycket nära

Handboll Artikeln publicerades
Iman Jamali blev bäste målskytt i IFK med sju mål.
Foto:MICHAEL ERICHSEN
Iman Jamali blev bäste målskytt i IFK med sju mål.

IFK Kristianstad lyckades vinna en jämn och tajt bortafajt mot Sävehof. Efter 27–26 (14–13) inkasserades två poäng och därmed tog man ännu ett steg mot seriesegern. Efter att Lugi lite senare besegrat Alingsås med 25–22 stod det klart att Alingsås måste ta in tio poäng och 52 mål på de fem sista matcherna för att sno seriesegern från IFK.

– Det var ingen fantastisk match från vår sida, men skönt att vi lyckades vinna till slut, sa Johan Jepson till TV4 Play efter matchen.

Efter en ganska jämn inledning var det Sävehof som kunde roffa åt sig en fyramålsledning vid ställningen 12–8 till Sävehof. Detta efter att bland annat Albin Lagergren dragit på sig två tidiga utvisningar.

Men en stark avslutning på den första halvleken gjorde att IFK kunde gå till pausvila med 14–13. Alldeles i slutet av halvleken åkte Inge Aas Eriksen ut två minuter och då han fortsatte att protestera fick han ytterligare två minuter.

Och på dessa fyra inledande minuter av den andra halvleken gjorde Sävehof tre raka mål och gick från 13–14 till 16–14.

Men något riktigt hemmaryck kom inte utan IFK snabbt ikapp och sedan följdes lagen åt till 23–23 med tio minuter kvar att spela. Sävehof var en straff från att göra 24-23 men den straffen räddade Leo Larsson, som bara hoppade in på tre straffar, med en snygg benparad.

I stället kunde Iman Jamali dundra in 24–23 till IFK i spel sex mot fem. Efter en enkel räddning av Nebojsa Simic utökade Kristian Björnsen till 25–23 och då återstod sju minuter av matchen. Det var första gången som något lag ledde med mer än ett mål sedan Sävehof hade 16–14 i inledningen av den andra halvleken.

Kristian Björnsen och Johan Jepson hade sedan kantlägen till att göra 26–23 men båda brände och i stället kunde Sävehof krypa närmare.

Men IFK skulle få en ny gyllene chans att sätta kniven i Sävehof för med tre och en halv minut kvar drabbades Sävehof av en utvisning och då kunde Iman Jamali dra dit ännu ett mål och det betydde 26–24.

I anfallet efter missade Sävehof sin japan och med 1.33 kvar avgjorde Albin Lagergren matchen med sitt mål som betydde 27–24 till IFK.

Sävehof gjorde visserligen både 25–27 och 26–27 och Sävehof fick faktiskt en sista chans när Björnsen brände sitt kantläge med sju sekunder kvar. Björnsen reparerade dock misstaget när han hindrade Olle Forsell Schefvert att transportera bollen vidare till ett kvitteringsläge. Ett tilltag som kostade Björnsen ett blått kort men å andra sidan räddade han de två poängen till IFK. Förutom det blåa kortet drabbades IFK av inte mindre än nio (!) utvisningar medan Sävehof bara tilldömdes fyra tvåor.

– Jag tyckte att det var en god stämning på planen, det kändes märkligt att det var så många utvisningar i matchen, sa Johan Jepson till TV4 Play.

I IFK saknades knäskadade Christian O’Sullivan och ryggskadade Jerry Tollbring men i Tollbrings frånvaro gjorde lagkaptenen Johan Jepson en stark insats med fem mål på sex skott.

– Det var ett tag sen man gjorde så här många mål, log Jepson.

Sjumålsskytten Iman Jamali klev fram i slutet när det som bäst behövdes medan comebackande Andreas Cederholm fick väldigt lite speltid och noterades för ett mål.

Matchfakta

Sävehof–IFK 26–27 (13–14)

IFK: Iman Jamali 7, Johan Jepson 5, Olafur Gudmundsson 4, Albin Lagergren 4, Kristian Björnsen 3 (2), Fredric Pettersson 2, Andreas Cederholm, Johannes Larsson.

Visa mer...