Annons

”Uno Danielsson är bäst genom tiderna”

HANDBOLL Vem är Sveriges bäste handbollsspelare genom tiderna? Per Carlén, Erik Hajas, Magnus Wislander eller Stefan Lövgren? Glöm det! – Uno Danielsson är bäst, hälsar förbundskaptenen Bengt Johansson.
Sport • Publicerad 26 januari 2002

Uno Danielsson inledde sin handbollskarriär i Näsby IF. Som 17-åring, på hösten 1949, debuterade han i A-laget. Ett år senare var han med om att skjuta upp Näsby i allsvenskan efter en kvalrysare mot Norrköping.

Plötsligt hade Kristianstad två allsvenska klubbar. IFK Kristianstad var storebror. Sveriges bästa lag på den tiden.

Annons

Näsby hade Uno Danielsson. Kanske landets bäste spelare på den tiden. Åtminstone om man får tro dagens förbundskapten Bengt Johansson.

– Uno var outstanding. Han var en modern spelare, en spelare som låg före sin tid. Han var snabb, hade bra spänst och sköt gärna i steget. En härlig lirare, säger Benga. Som får stöd i sin lansering av Uno av ingen mindre än Alf Braun. Statistikoraklet som bor i Malmö men som växte upp i Kristianstad och som har stans handbollshistoria arkiverad i databasen norr om axlarna.

– Jag brukar säga att Uno Danielsson var dåtidens Stefan Lövgren. Uno var oerhört elegant, men kanske inte fullt så effektiv som Lövgren. Men han var en modern spelare. En spelare som behärskade handbollens tre element: springa, hoppa och kasta, säger Braun.

Hur snabb?

– Ruskigt snabb. Han klockades för 10.9 på 100 meter. Dessutom hoppade han nästan sju meter i längd. Helt makalöst. Parallellt med handbollskarriären var Uno aktiv i KFUM Kristianstad. Och många ansåg att han hade blivit väl så bra i friidrott.

– Jag vet att Anders Uhler ansåg att han borde satsat på tiokamp istället, säger Braun.

Nu blev det aldrig så. Uno valde handbollen – och tur var kanske det. Uno Danielsson var en bohem, en kille som tog idrotten på lek, lyssnade aldrig på så kallade goda råd utan gick sin egen väg.

– Jag minns när han kom ner på Idrottsplatsen, bytte om och hoppade 6.50 i längd, gick in och bytte om och försvann utan att säga hej, skrattar Alf Braun som följt Danielssons karriär på nära håll. En karriär som alltså startade i Näsby IF. Kvartersklubben som spelade allsvensk handboll under tre säsonger – 1950–53.

När klubben åkte ur -53 tackade Uno Danielsson för sig. Han flyttade till Stockholm och AIK.

Men efter ett par år lockade Skåne och Lund. Lugi, som då låg i division III, vann dragkampen om Uno Danielsson och värvningen gav önskat resultat. Lugi avancerade i seriesystemet och 1959 kvalade sig klubben upp i allsvenskan.

Annons

Det var i Lugi han fick uppleva sina stora år som handbollsspelare. Men svensk mästare blev han aldrig – nåja, det är inte riktigt sant. Ett SM-guld utomhus 1960 blev det. Samma år var han omslagspojke för handbollsboken – förbundets speciella kalender.

Och så blev han förstås världsmästare 1958. Det blev totalt 60 landskamper och 166 mål. Till sommaren fyller han 70 år. Efter handbollskarriären har Uno och hans fru blivit kvar i Lund – men de har inte släppt kontakten med Kristianstad eller bygden här uppe.

– Vi har ett hus strax intill Ivösjön där vi tillbringar flera månader om året, berättar Uno.

Har du någon kontakt med dina gamla klubbkompisar i Näsby?

– Inte mer än att jag springer på några av gubbarna när jag är inne och besöker Kristianstad. Men jag bryr mig inte. Handbollskarriären har jag lämnat bakom mig.

Men det är fortfarande många som minns honom och som rankar honom som en av landets främsta spelare genom tiderna.

För förbundskaptenen Bengt Johansson är han allra störst.

fakta

Namn: Uno Danielsson.

Ålder: Fyller 70 år den 8 juli.

Annons

Född: Lund.

Uppväxt: Kristianstad.

Moderklubb: Näsby IF.

Karriären: Näsby IF 1949–53: 44 matcher och 116 mål för Näsby i allsvenskan. AIK 1953–55: 36 allsvenska matcher och 117 mål. Lugi 1955–65: 66 allsvenska matcher för Lugi och 285 mål. Totalt gjorde han 146 allsvenska matcher och 518 mål.

Meriter: Debuterade i landslaget mot Danmark den 3 december i Lund 1950. Sverige vann med 17–9, Uno gjorde två mål. Totalt blev det 60 landskamper mellan åren 1950–62 och 166 mål. Världsmästare 1958. VM-brons 1961 och brons utomhus samma år. Tre SM-medaljer med Lugi, ett silver och två brons. Vann ute-SM med Lugi 1960.

Aktuell: Utsedd till Sveriges bäste handbollsspelare genom tiderna av förbundskaptenen Bengt Johansson.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons