Annons

Mörkt men inte kört för Glimåkras damer: Vi försöker allt

Glimåkra IF kvalade till damallsvenskan 1982.
Nu kan man tvingas dra sig ur seriespelet på grund av spelarbrist.
– Det ser mörkt ut, men det finns inget beslut taget. Vi försöker allt och behöver ha in sju-åtta spelare, säger styrelsemedlemmen och förre damtränaren Ola Grahn.
Fotboll/Glimåkra • Publicerad 31 januari 2018
Sofie Andersson.
Sofie Andersson.Foto: Bosse Nilsson

Norra Skåne publicerade under onsdagen nyheten att Glimåkra IF lägger ner damlaget.

Enligt anonyma källor till tidningen ska spelartruppen ha fått beskedet i måndags. Och skälet sägs ska vara spelarbrist.

Annons

Styrelsemedlemmen Ola Grahn hävdar bestämt att några sådana beslut inte är tagna.

– Vi har bestämt att ligga lågt en tid och sedan ta ett beslut. Vi ger det en vecka till och förhoppningsvis blir det en lösning, säger Ola Grahn, som själv har ett förflutet som damtränare i klubben i tolv år.

Enligt tidningens källa finns det ett utbrett missnöje bland spelarna gentemot ledningen i klubben.

– Det känns inte som att föreningen har tagit detta på allvar utan trott att det skulle lösa sig. Och detta är priset man får betala när man sköter något med vänstran. Man skäms nästan så dåligt skött det är, säger källan till Norra Skåne.

Det är ett uttalande som gör Ola Grahn och hans kollegor i klubben ledsna och irriterade.

– Det är ett slag i ansiktet. Jag jobbar egentligen med herrarna, men har hjälpt till i det här och har själv varit i kontakt med åtta-nio tränare för att försöka hitta spelare. Vår ordförande Roger Nilsson har lagt fyra-fem arbetsdagar och Morgan Nilsson har lagt ner massor av jobb. Vi har verkligen försökt med allt, säger Ola Grahn.

Glimåkra har haft ett par framgångsrika säsonger i damettan där toppen var säsongen 2016 där laget vann sin serie och kvalade till elitettan – där IF Böljan blev för svårt. Även säsongerna 2015 och 2017 var starka, Glimåkra slutade båda åren på en andraplats.

Inför den här säsongen har succétränaren Rikard Svensson lämnat och ersattes för några veckor sedan av Göran Sundholm. Dessutom har stjärnan och skyttedrottningen Sofie Andersson slutat och Louise Persson, som var med i Alliansen, har hastigt valt att gå till Bromölla.

Just nu består spelartruppen av tio spelare – men två av dem är korsbandsskadade och tillbaka tidigast till höstsäsongen.

– Göran (Sundholm, tränaren) behöver 16 spelare. Vi behöver ha in åtta spelare, så det hjälper inte med en eller två, säger Ola Grahn.

Annons

Glimåkra IF har även undersökt möjligheten med olika samarbeten. Man har bland annat diskuterat frågan med Kristianstads DFF.

– Det har jobbats jättemycket med det här, men KDFF behöver spelarna i F19-laget, säger Ola Grahn.

Glimåkra IF har haft damlag sedan 1970-talet och är en av de klubbar i Skåne som har varit med längst på damsidan.

1982 kvalade klubben till damallsvenskan och mötte IK Brage. Borlängelaget tog steget upp via 1–1 och 4–3.

Nu behöver damlaget i Glimåkra IF akut hjälp för att överleva.

– Det känns bittert om det skulle gå så illa att vi inte hittar en lösning, suckar Ola Grahn.

Den 15 april, i premiäromgången i damettan, är det tänkt att Glimåkra ska ta emot Ifö/Bromölla IF på Trollavallen. Nu är det inte alls säkert att den matchen blir av.

Sedan tidigare har Kullabygdens DFF hoppat av damettan och ersatts av Södra Sandby IF.

Daniel GrozdanovskiSkicka e-post
Patrik PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons