Annons

Utländsk kraft ska lyfta Sverige i VM-kvalet – men KDFF-spelare kvar i truppen

Det börjar dra ihop sig i VM-kvalet i fotboll. Då litar förbundskaptenen Peter Gerhardsson extra mycket på utlandsproffsen.
Men Kristianstads DFF:s försvarare Mia Carlsson har en fortsatt fast plats i truppen.
Fotboll • Publicerad 22 maj 2018
KDFF-spelaren Mia Carlsson finns med i förbundskapten Peter Gerhardssons VM-kvaltrupp i matcherna mot Kroatien och Ukraina.
KDFF-spelaren Mia Carlsson finns med i förbundskapten Peter Gerhardssons VM-kvaltrupp i matcherna mot Kroatien och Ukraina.Foto: Jessica Gow/TT

Något försenad efter strul med flyget till Göteborg presenterade Peter Gerhardsson vilka spelare som får förtroendet i VM-kvalmatcherna mot Kroatien på Gamla Ullevi den 7 juni och mot Ukraina i Lviv den 12 juni.

KDFF-spelaren Mia Carlsson ingår, som vanligt numera, i Gerhardssons trupp. Däremot saknas återigen Amanda Edgren, som kallades in till Algarve Cup men som sedan petades i den senaste kvaltruppen.

Annons

Annars lutar sig den relativt färska förbundskaptenen precis som tidigare mot spelarna som har centrala roller i utländska toppklubbar – men den här gången i ännu högre grad än tidigare.

Matcherna mot Kroatien och Ukraina ligger nämligen helt rätt i tiden.

– Det finns en anledning till att man hamnar i Wolfsburg, Chelsea eller Montpellier. Då är man en väldigt bra spelare. Men när vi hade vår första samling i september så hade de inte startat sina ligor. Nu har de spelat x antal matcher. Nu är de här spelarna riktigt igång. De har haft en bra matchning och är i en helt annan fas, säger Gerhardsson.

Göteborg 20180522Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson presenterar truppen till VM-kvalmatcherna mot Kroatien och Ukraina under en presskonferens på tisdagen.  Foto Björn Larsson Rosvall / TT kod 9200
Göteborg 20180522Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson presenterar truppen till VM-kvalmatcherna mot Kroatien och Ukraina under en presskonferens på tisdagen. Foto Björn Larsson Rosvall / TT kod 9200Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nyligen reste förbundskaptenen till Tyskland och fick bekräftelse på att två av landslagets nyckelspelare mår bra i sina klubblagsmiljöer.

Mittbacken Nilla Fischer styr Europas kanske starkaste defensiv i det Wolfsburg som på torsdag kan ta hem titeln i Champions League och i Bayern München är Fridolina Rolfö på väg att växa till en världsspelare.

– Tränarna håller dem väldigt högt. Även motståndarnas tränare gör det, säger Gerhardsson.

Han är extra sugen på att se Rolfö, som i sista stund tvingades lämna återbud till VM-kvalet mot Ungern senast, dra på sig landslagsdressen igen.

– Fridolina kanske inte var helt given i början av säsongen men spelade 120 minuter senast i cupen. Då har man ett stort förtroende. Man har sett på våra samlingar att hon har en helt annan intensitet i sitt spel än hon hade i höstas. Hon har sett väldigt pigg ut och är en av våra absolut bästa spelare, säger Gerhardsson.

Tre spelare har tillkommit jämfört med truppen till VM-kvalet mot Ungern i april.

Göteborgs målvakt Jennifer Falk ersätter gravida Hilda Carlén medan Eskilstunas Loreta Kullashi och Växjös Anna Anvegård petar Linköpingsduon Marija Banusic och Lina Hurtig.

Annons

Anvegård, som förra året öste in mål i elitettan, gör sin första samling med A-landslaget.

– En notorisk målskytt. Hon skapar målchanser i varje match hon spelar. Hon löper rätt, är tuff och jobbar väldigt hårt. Jag gillar även hennes defensiva egenskaper. Vi vill ha forwards som vill vinna tillbaka bollen, säger förbundskaptenen.

Sverige leder kvalgruppen på maximala tolv poäng efter fyra matcher och har ett utmärkt utgångsläge för att ta sig till slutspelet i Frankrike nästa sommar, inte minst tack vare "walkover"-segern med 3–0 mot huvudkonkurrenten Danmark. Förra höstens planerade kvalmatch i Göteborg ställdes in till följd av att de danska spelarna inte kom överens med förbundet om landslagsersättningen.

Även en annan KDFF-back har blivit landslagsuttagen. 20-åriga Josefine Rybrink finns med i U23-landslaget som spelar landskamp mot England i Bollnäs den 9 juni.

Robin NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons