Utmanarna i Linköping

Sport Artikeln publicerades

Daniela och Cristiane ska ta Linköping till toppen. Men frågan är hur länge de blir kvar. "Vi stannar gärna hela säsongen", säger de samstämmigt.

Daniela Alves Lima och Cristiane Rozeira de Suoza Silva.

Två brassestjärnor och artistspelare som under knappt fem månader, eller fram till OS-uppehållet, ska ge hårdsatsande Linköpings FC muskler att ta revansch för fjolårets misslyckande och konkurrera med Umeå om SM-guldet i damallsvenskan.

Sedan går kontraktet ut och duon vänder hem.

Eller?
- Så är det tänkt. Men finns vi med i guldstriden är det inte omöjligt att det kan bli tal om en förlängning. Det är en ekonomisk fråga, säger LFC:s klubbdirektör Anders Mäki. För Daniela, 24, och Cristiane, 22, är det inget snack.

De återvänder gärna till Linköping efter OS-fotbollen i Kina.

Målet är guld - där och i allsvenskan.

- Jag hoppas att det ska gå så bra och att klubben vill ha oss här hela året. Linköping verkar vara en lugn stad, betydligt lugnare än där vi kommer i från (São Paulo). Laget är bra och det finns många landslagsspelare, säger Cristiane.

Daniela är också nöjd med att ha fått en kompis att dela tiden med.

- Skönt att vara två från samma land. Det är ett stort steg från Brasilien till Sverige. Ett helt annat land, en helt annan kultur och långt borta från våra familjer. Dessutom känner vi varandra och har spelat mycket tillsammans tidigare.

Meriterna är det inget fel på. Cristiane var trea (efter Marta och Birgit Prinz) på listan över världens bästa damspelare 2007 och Daniela kom åtta på samma lista.

Superbrassorna kan bli två av allsvenskans största attraktioner. Cristiane är en målfarlig forward, kraftfull och teknisk. Daniela är en hårdskjutande och hårt jobbande mittfältare, stark både framåt och bakåt. Fast senaste besöket i Sverige gick inget vidare.

Det var med Göteborg 2004, Daniela hade problem med skador och kallades elakt för en av seriens sämsta värvningar.

- Jag är en annan och bättre spelare nu, säger hon.

När började du med fotboll?
- När jag började gå. Hela min familj spelade, den finns i blodet. Nu är det fotbollen som gjort att vi fått resa och se stora delar av världen. Den har förändrat våra liv.

Fotboll i Brasilien är inte stort - det är störst. För många fattiga är det vägen till ett drägligt liv. Så är det förstås främst på herrsidan, men även intresset för damfotbollen är på väg upp.

- Det finns inte så mycket struktur som i Europa, men den är på stadig uppgång. Det är vi två och Marta som räknas som de största spelarna, säger Cristiane.

Vad har ni för idoler?
- Ronaldo och Ronaldinho, säger Cristiane.
- Dunga och Kaka, säger Daniela.


Sämre förebilder kan man ju tänka sig.