Välregisserat slut (?) för "Micke"

Ovesholm Artikeln publicerades
Mikael Nilsson. 7 bilder
Foto:Tommy Svensson
Mikael Nilsson.

Tänk dig att du spelade fotboll i lingonserierna som 20-åring, för att därefter inleda en makalös karriär. Och när din moderklubb kallar 19 år senare tackar du ja – bara för att göra 100:e målet i din barndoms tröja.

Så var fredagskvällen för Mikael "Micke" Nilsson.

Det har alltså gått 19 år sedan Mikael Nilsson senast spelade en seriematch för Ovesholms IF.

Vad få då anade var att 20-åringen skulle starta en Busterkarriär utan dess like, med spel i bland annat svenska landslaget (tvåmålsskytt i debuten!) och Premier League.

Då, 1998, var Peter Lindquist tränare för Ovesholm – och han är det även i dag (tredje sejouren).

Egentligen är Greklandsbon Nilsson tillbaka i Sverige för lördagens fest och minifotboll på Slottsvallen, där gamla spelare återvänder för en trevlig dag, men Lindquist passade förstås på att även fråga om fredagsmatchen mot Vankiva (samt ett föredrag för klubbens sponsorer, där "Micke" bland annat fick svara på hur det var att spela med Zlatan Ibrahimovic).

Han la ner den aktiva karriären 2012, men spelar faktiskt korpfotboll (i privat regi) nere i Grekland en kväll i veckan, 2x40 minuter på en konstgräsplan som är lite mindre än en elvamannaplan.

– Jag har hållit på med det i två år, jag hade ett uppehåll på tre år där jag i princip inte rörde mig alls. Så utan den här fotbollen hade jag fått det riktigt tufft mot Vankiva, säger Mikael Nilsson efter matchen.

Han var en aning kluven angående sin egen insats, där han spelade från start (forward) tills han blev utbytt i den 67:e minuten. Efter Fredrik Berlins utvisning i den 87:e minuten, hoppade "Micke" in i backlinjen de avslutande minuterna.

– Det här var jättekul, men jag är för dåligt tränad. Jag är glad att jag kom levande ur det här, säger "Micke" och ler.

– Och jag är lite överraskad... det var bättre kvalitet på fotbollen i femman än vad jag trodde, det gick snabbare och Vankiva var en tuff motståndare. Dessutom sög gräset en hel del, säger "Micke", som hade två träningspass med Ovesholm i ryggen inför matchen.

Han hade då fått köpa nya fotbollsskor, eftersom han inte trodde att något av de sex par med skruvdobbar han har i sin ägo skulle passa särskilt väl.

Men hur var den stora återkomsten då för Ovesholms stolthet?

Faktum är att han visade upp prov på stor känsla och spelförståelse, samt var inblandad i det mesta. Vi tar det minut för minut...

17: "Micke" nära 1–0, efter framspelning av forwardskollegan André Bengtsson. Avslutet tätt utanför vänstra stolproten.

28: Återigen nära 1–0, efter att Vankivas Jasmin Cejvanovic räddat ett möjligt självmål. "Micke" hugger på returen, men målvakten klarar situationen.

38: Kontring med Bengtsson, på nytt ett avslut utanför vänster stolprot. Här ska det vara mål, "Micke"!

48: "Micke" hoppar över bollen, men får tillbaka den av Bengtsson. Avslutet lågt till vänster, i mål. 1–0!

66: Lysande sidledspassning av Bengtsson, avslut av "Micke" rakt på Cejvanovic. Minuterna före hade vi sett ett liknande läge.

67: "Micke" Nilsson byts ut, till förmån för Abdallah Saada.

– Att jag skulle spela i anfallet trodde jag inte, det har jag väl inte gjort sedan 1998. Och frågan är om jag mer stjälpte än hjälpte killarna. Det gick väl okej, men jag borde ha gjort något mål till, då hade jag varit nöjd. Nu är jag mer halvnöjd, man blev för trött när man väl kom i läget, säger "Micke".

Men du gjorde alltså ditt 100:e mål i Ovesholmströjan? Det är ju ett rätt häftigt avslut i moderklubben?

– Ja, jag tror att den statistik vi funnit ska vara riktig.

Fast det här kanske inte blir sista matchen... din tränare Peter Lindquist har ju öppnat upp för att kalla in dig till kvalmatcher mot fyran?

– Ja, vi har pratat lite om det. Är jag hemma ställer jag gärna upp, men jag kan inte lova honom eller er någonting. Nu har jag ju varit hemma i Sverige i en månad, så den här gången passade det bra, säger Nilsson, till vardags scout åt fotbollsklubben Panathinaikos.

Segern var Ovesholms första efter tre raka matcher utan vinst, för ett lag som jagar kvalplats till fyran när sju omgångar återstår.

* * *

"Mickes" avslutningsmatch var inte bara ett härligt återseende för den fotbollsintresserade publiken på Slottsvallen. Faktum är att Nilsson återigen fick spela med den nuvarande lagkaptenen Andreas Malmström, den enda från 1998 års trupp som är kvar i laget.

– Det är ju helt fantastiskt att "Micke" är tillbaka. Man höjde sig direkt när han kom ner till träningen förra måndagen.

Hade du kunnat förutse Mikaels framtida fotbollskarriär då 1998?

– Nä, den gick ju spikrakt uppåt efter tiden hos oss. Han gjorde ju 99 mål för oss, så jag såg honom så klart som målfarlig forward. Att han skulle göra karriär som ytterback kunde jag inte tänka mig, säger Malmström och skrattar.

Fakta

Mikael Nilsson

Ålder: 39 år.

Längd: 182 centimeter.

Vikt: 80 kilo.

Bor: Voula, söder om Aten i Grekland.

Familj: Frun Ulrika, döttrarna Nora, 9, och Lily, 2,5 år.

Yrke: Scout åt Panathinaikos.

Klubbar: Ovesholms IF (–1998), Åhus HBK (1999), Halmstads BK (2000–04), Southampton (2004–05), Panathinaikos (2005–09), Bröndby (2009–12), Fremad Amager (2012).

Landskamper/mål: 64/3 (2002–09). I sin första landskamp, mot Tjeckien (3–3) i staden Teplice den 20 november 2012, gjorde Mikael Nilsson två mål på 14 minuter.

Mästerskap: EM 2004, VM 2006, EM 2008.

Visa mer...

Fakta

Kungarna

Matchen 3

Ovesholms IF–Vankiva IF 4-0 (0–0)

Målen: 1–0 Mikael Nilsson (48), 2–0 Max Dahlqvist (75), 3-0 Max Dahlqvist (90), 4–0 Torbjörn Jönsson (90+4).

Så gick det till: Två trevligt spelande fotbollslag, med två bra målvakter i Anton Nyström (Ovesholm) och Jasmin Cejvanovic (Vankiva). Dessutom länge på väg mot ett sagolikt slut, med Mikael Nilsson som matchens enda målskytt fram till den 75:e minuten. Inhopparen Max Dahlqvist får ursäkta denna artikel, vanligtvis hade han fått mer uppmärksamhet efter två fina mål.

Inramning 4

Augusti, då bör en naturgräsplan vara i fint skick. Och det var den också. Slottsvallen en sommarkväll inbjuder till trevlig underhållning, med 19 grader och mulet, där det första regnstänket kom precis efter slutsignalen. Inget att klaga på, även om anläggningens namn snyltar lite väl mycket på Ovesholms slott, som ju faktiskt ligger en bit bort och inte kan ses med blotta ögat. Spelar- och tränarintervjuer kryddade tillvaron under matchen, men hördes tyvärr lite dåligt denna minnesvärda kväll.

Fika 5

Grillade hamburgare/korv, läsk, godis, chips, kakor, glass, kaffe, toast, ananas, vattenmelon. Ja, ni hör ju själva, det kan inte bli något annat än toppbetyg här. Dessutom kan man betala med Swish!

Programblad 4

Fylligt häfte med allt man kan önska sig, bland annat införord om Mikael Nilsson av spelande tränaren André Bengtsson. För full pott krävs en aktuell tabell (torsdagskvällens match Kiaby–VMA ställde till det).

Visa mer...