"Vi gasar på för fullt"

Ishockey/Västerås Artikeln publicerades
En stor bortaklack fanns på plats i ABB Arena under kvalseriens sista match för KIK. 2 bilder
Foto:Stefan Lindgren
En stor bortaklack fanns på plats i ABB Arena under kvalseriens sista match för KIK.

Bästa säsongen på 20 år slutade inte i en uppflyttning till hockeyallsvenskan.

Men Kristianstads IK ger inte upp.

– Vi gasar på för fullt, säger KIK:s ordförande Jan Svensson inför den kommande säsongen.

KIK föll på målsnöret i Västerås. Till slut skiljde det tre poäng mellan Troja/Ljungby och KIK.

Mellan hockeyallsvenskan och hockeyettan.

Det var en dämpad stämning i katakomberna i slitna ABB Arena i Västerås på söndagskvällen.

Men snabbt byttes besvikelse mot framtidstro.

– Sedan vi satte upp femårsplanen mot allsvenskan har vi kommit närmare och närmare målet. På så sätt har vi följt planen, jag ser ingen anledning till att klubben inte skulle gasa vidare och köra ännu hårdare nästa säsong (sista året på femårsplanen). Vi ser ju hur nära vi är nu. Men för att vi ska nå hela vägen krävs det att vi ökar intäkterna på marknadssidan. Detta för att få ännu bättre förutsättningar, säger KIK:s sportchef och assisterande tränare Joakim Johansson.

Dock är det inte klart med en fortsättning för lagbyggaren Joakim Johansson.

– Jag har jobbat 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan med det här, det är inte direkt ett 7–16-jobb. Jämför vi oss med Troja/Ljungby, Södertälje och Västerås, så är vi en för liten organisation där få personer får göra väldigt mycket, säger Johansson.

Har det varit tufft att kombinera rollen som sportchef och assisterande tränare, samt att ha jobbet som heltidsbrandman?

– Det är inte arbetsbördan som assisterande/sportchef som varit jobbig, utan kombinationen mellan det civila jobbet och hockeyjobbet, samt den sociala biten. Belastningen har inte varit hållbar.

Ligger bollen hos styrelsen?

– Ja, vi har pratats vid tidigare, men har lagt det på is under kvalserien. Vi kommer att träffas för att diskutera hur vi ska kunna jobba framöver och hur organisationen ska se ut framöver.

Mats Lusth svarar följande på frågan om han vill ha Joakim Johansson bredvid sig i båset den kommande säsongen.

– Helt klart, vi har lärt känna varandra och kan varandra utan och innan. Men de frågorna får du ta med ordförande, säger han.

KIK:s ordförande Jan Svensson berättar att man ska sätta sig ned med Joakim Johansson i veckan.

– Vi vill höra hur han ser på sin arbetssituation och hur vi kan fördela arbetsuppgifterna. Vi kan inte vara för många eller för få i organisationen, säger Jan Svensson.

Men ni vill ha kvar Joakim Johansson i organisationen?

– Ja, det är klart.

Och satsningen mot hockeyallsvenskan fortsätter?

– Vi gasar på för fullt och ser väldigt positivt på kommande säsong. Vi har några månader på oss att hitta organisationen och givetvis vill få upp sponsorbiten, säger han och fortsätter:

– Alla vi som har varit inblandade på den här resan från i höstas har lärt sig väldigt mycket. Vi har hört väldigt mycket positivt från sponsorer och publik, jag vet inte hur många glada tillrop jag har fått från folk som normalt sett inte går på hockey. Det finns något att bygga på inför framtiden.

Gör ni ett plusresultat kvalserien rent ekonomiskt?

– Utan att veta exakt så tror jag det landar på ett plusminus noll-resultat. Det är ingen minusaffär i alla fall, säger Jan Svensson.

Vad har Mats Lusths intåg i föreningen betytt?

– Mats Lusth är en fantastisk rolig och driven person. Han har givetvis en stor del i vår framgång den här säsongen. Han är ett varumärke för Kristianstads IK.

Kikar vi in lagbygget till nästa säsong har tre spelare kontrakt med KIK; Joakim Strandberg, Fredrik Hansson och Herman Hansson. Och Mats Lusth fortsätter som tränare.

– Vi har avvaktat lite gällande truppen beroende på om vi skulle spela i allsvenskan eller hockeyettan. Jag får återkomma när jag själv vet vad som händer med mig. Tills vidare får jag hänvisa till ordförande, säger Joakim Johansson.

En spelare har skrivit på för en annan klubb, Axel Blomqvist, som kom till KIK från Södertälje under säsongen, är klar för moderklubben Osby IK.

Fakta

Truppläget i KIK

Tre spelare har kontrakt med KIK över säsongen 2017/2018: Målvakten Joakim Strandberg och forwardsduon Fredrik Hansson och Herman Hansson. Dessutom är tränaren Mats Lusth kontrakterad för nästa säsong.

Under måndagen blev det även klart att forwarden Axel Blomqvist, som anslöt till KIK från Södertälje under säsongen återvänder till moderklubben Osby IK i division II.

Visa mer...