"Vi har velat ha en ishockeyutbildning"

Idrott/Kristianstad Artikeln publicerades

Kristianstad har redan Nationella Idrottsutbildningar (NIU) i fotboll, handboll och golf. Nästa år tillkommer amerikansk fotboll och Kristianstads kommun har ansökt om att få en friidrottsutbildning till 2019/20.

I går skrev Bladetsporten om den nya ishockeyutbildningen i Kristianstad, som är ett samarbete mellan kommunen och Kristianstads IK. Det är en del av kommunens lokala idrottsutbildning (LIU) som även innefattar idrotter som amerikansk fotboll, friidrott, orientering, tennis och simning.

Däremot ingår den alltså inte i NIU. För det måste ishockeyförbundet stödja en ansökan och då krävs ett samarbete med en elitklubb på åtminstone allsvensk nivå.

– Vi har fört en dialog om att vi vill ha en ishockeyutbildning som ingår i den kommunala gymnasieskolan. Det är en stor mängd idrotter där vi möjliggör en satsning på sin idrott i samband med ordinarie studier, säger Mattias Olsson, skolchef för gymnasieskolorna i Kristianstads kommun.

– Det är en jättebra utbildning som vi ser många möjligheter med, även om det inte är lika mycket idrott som inom NIU. Vi tror vi att det kan vara en väl så god utbildning för ungdomarna i Kristianstad med omnejd, men gymnasieutbildningen bedrivs på de vanliga gymnasieskolorna och är ingenting som KIK bedriver, säger Mattias Olsson.

I NIU ingår i nuläget fotboll, handboll och golf. Från och med nästa läsår tillkommer amerikansk fotboll.

– Sedan är det inte klart, men vi kommer att söka inom friidrott till läsåret 2019/20, säger Mattias Olsson.