Annons

Victor siktar på en ball framtid

Han beskriver sig som ett fattigt proffs i en sport som inte är organiserad i Sverige. Ändå far Victor Antonsson, 22, från Hanaskog världen runt och lirar paintball, en av världens snabbast växande sporter.
Paintball/Hanaskog • Publicerad 3 januari 2018
Victor Antonsson på besök hemma på ”mammas gata” i Hanaskog. 22-åringen reser världen runt och lirar paintball.
Victor Antonsson på besök hemma på ”mammas gata” i Hanaskog. 22-åringen reser världen runt och lirar paintball.Foto: Mikael Persson

Trots sin ringa ålder har han redan varit proffs i drygt fem år – och 2017 har inneburit ett riktigt genombrott som kan ta honom in i 2018 som ett ”riktigt” proffs.

– Jag brukar säga att jag är ett fattigt proffs, skrattar Victor när vi träffar honom hemma på ”mammas” gata i Hanaskog.

Annons

Fast egentligen är det pappa Patrik som lett in Victor på paintballbanan.

– Vi började med paintball tidigt på nittiotalet och har ju spelat på lite högre nivå men aldrig ens i närheten av det Victor gör nu, säger han med illa dold stolthet.

Paintball har varit en klassisk sysselsättning i samband med svensexor eller teambuilding. Men det är en starkt växande sport – även om den ännu så länge inte finns ordnat under Riksidrottsförbundet.

– Det är det här momentet att man skjuter mot en människa som gör att det inte faller i god jord för den organiserade idrotten, säger Victor.

Men det är minst lika mycket strategi, ledarskap och fysik i paintball, precis som i andra sporter. På en tävlingsbana är det färgkulor överallt och det kommuniceras ord med höga röster över hela banan och det smattrar i de olika hindren.

Det är som ett parti schack. Laget förflyttar sig strategiskt över banan och målet är, givetvis, att besegra motståndaren och antingen ta ut alla i motståndarlaget eller ha flest oskadda när matchen är slut.

I USA är paintball en mycket stor sport med över 10 miljoner utövare – och den växer snabbt. Därför är det USA som är det stora målet för det kommande året för Victor Antonsson.

– Här i Europa representerar jag laget FiveStar och enligt reglerna måste jag representera det laget där de tävlar. Men de tävlar inte i USA eller i Asien, säger Victor och fortsätter:

– Att då hitta ett lag som vill ha mina insatser är det stora jobbet just nu. Att få spela alla fem deltävlingarna i USA är den stora drömmen.

Och fullt möjligt också men inte utan ett jobb. Eller två.

Annons

– Jag har två jobb, ett på heltid och ett på timanställning och sen är jag på gymet minst en gång om dagen – så det är fullt upp.

Paintball är sport som växer snabbt runt om i stora delar av världen – inte minst i USA.
Paintball är sport som växer snabbt runt om i stora delar av världen – inte minst i USA.Foto: Bo Åkesson

Att försörja sig fullt ut på paintball är få förunnat i världen.

– Det går, men det är inte många som kan, det finns några ryska och amerikanska proffslag, men that’s it, säger han.

Men det finns välbetalda proffs?

– Absolut. Ofta jobbar de för en sponsor och har tävlandet som en del i PR-arbetet.

Är det målet även för dig?

– Tja, jag vet inte. Det är ju dyrt att ta ledigt hela tiden och att resa, så någon variant behövs ju.

Sponsorerna behövs liksom förmågan att synas i sociala medier.

– Jag har mitt Instagramkonto och har nyligen öppnat upp en sida på Facebook. Mitt namn behöver bli ett känt varumärke.

Paintball är Victors passion, för att inte säga livsstil. Pappa Patrik kuskar med i världscirkusen med husbilen där det går.

Annons

– Det har ju sparat en del pengar, men det är rätt drygt att köra med den på motorvägarna, konstaterar Victor.

Och det blir svårt när det blir USA eller Asien?

– Haha, det har du helt rätt i, skrattar han. Jag har ju gjort tävlingar på tre kontinenter på tre månader i höst, Frankrike, USA och Thailand. Tufft med husbil.

Victors tvillingsyrra Annie är helt ointresserad av paintball medan mamma Katarinas intresse tilltagit.

– Det får nog ändå sägas vara på gång, vi är ju två om paintballintresset, skrattar Victor och sneglar på pappa Patrik.

– Blir det USA så kommer de att åka över – utan husbilen, avslutar Victor.

Mikael PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons