Annons

”Vilda västern” var tillbaka när legendarerna såg stormötet i arenan

Bo ”Tjommen” Ahlberg, Lars-Göran ”Lill-Munken” Jönsson och Lennarth Ebbinge. Tre IFK-legendarer. Och numera tre medlemmar i ”Orangea Pantrarna”.
– Roligt att så många som 35 före detta spelare kunde komma, säger initiativtagaren Lennarth Ebbinge.
Handboll/Kristianstad • Publicerad 25 mars 2018
Lennart Ebbinge, Lars-Göran ”Lill-Munken” Jönsson och Bo ”Tjommen” Ahlberg.
Lennart Ebbinge, Lars-Göran ”Lill-Munken” Jönsson och Bo ”Tjommen” Ahlberg.Foto: Bosse Nilsson

Det var som att flytta sig 40 år tillbaka i tiden. På den tiden då Idrottshallen gick under benämningen ”Vilda västern”. Med ”Tjommen”, ”Lill-Munken” och ”Ebba” på planen samtidigt så var det först över mittplanen som sköt.

– Vi gillade att skjuta, så var det, säger ”Lill-Munken” och fortsätter:

Annons

– Jag var inte glad när Ebbinge skrev på. Plötsligt så skulle jag och ”Tjommen” dela skyttet med ytterligare en.

Bland de 5 178 åskådarna fanns det många före detta IFK-spelare som samlats för en återträff.

Idén kom från Lennarth Ebbinge som skickade ett sms till Joachim Stenbäcken och undrade om de inte skulle dra ihop det gamla gänget. ”Kimmen” kontaktade i sin tur IFK:s klubbchef Nikolas Larsson.

Och på den vägen är det.

– Nu har ”Orangea Pantrarna” kommit för att stanna, säger Ebbinge.

Två timmar innan avkast mellan IFK och Flensburg samlades gänget uppe i Arenarestaurangen. Och i samband med träffen bildades en kommitté som fick i uppdrag att se till att verksamheten nu lever vidare.

– Förutom jag så är det Conny Larsson, Bert Fridman, Bo ”Tjommen” Ahlberg och Joachim Stenbäcken som ska hålla i trådarna, säger Ebbinge.

Hasse Krantz, Einar Linno, Krister Andersson, Olle Ljungren, Dragan Mihailovic och Björn ”Tralla” Erlandsson. Det var legendarer överallt och stämningen var på topp. I ett hörn satt Bo ”Tjommen” Ahlberg och Einar Jakobsson och snackade minnen.

– Riktigt kul initiativ, sa Einar, stor publikfavorit i IFK under första halvan av 70-talet.

Har du varit i Arenan tidigare?

Annons

– Jodå, jag har sett några matcher, säger Einar, som bor i Halmstad och lider med HK Drott.

– Det är förstås katastrof det som har skett.

Vad beror det på?

– Det känns som att pengarna i stan inte räcker till alla elitlag.

För att bli medlem i ”Orangea Pantrarna” ska man ha spelat i IFK:s A-lag och fyllt 55 år. 35 före detta IFK-spelare kom för att se Champions League-mötet med Flensburg/Handewitt.

”Lill-Munken” kom lite senare än alla andra till Arenan.

Inte helt ovanligt visade det sig.

– Jag vill minnas att vi mötte Kiruna eller Malmberget och att matchen var flyttad från 17 till 15 men ingen hade meddelat mig så när jag kom till Kristianstad var matchens igång.

Vad hände då?

– Jag värmde upp i B-hallen och så spelade jag andra halvlek. Och vi vann matchen, säger ”Lill-Munken”, som är imponerad av den resa IFK gjort.

Annons

– Det är helt fantastiskt. Sen tycker jag att det är trist att de inte får behålla stjärnorna utan tvingas bygga nytt inför i stort sett varje säsong. Men det är den verklighet svenska klubbar lever i.

En bit bort står Mattias Anderssons pappa, Thomas, som hade ett ben i varje läger den här kvällen.

– Självklart är det en speciell match, men i kväll håller jag på Flensburg eftersom pågen spelar där, säger Thomas, som har nära kontakt med Bo ”Tjommen” Ahlberg.

– Vi träffas fyra-fem gånger varje år och jag hoppas att även det här gänget ska kunna hålla ihop.

En förhoppning han delade med många.

– Det är ett fantastiskt initiativ. Handbollen har mycket att lära av hockeyn när det gäller att vårda minnet av gamla spelare. Varför hänger till exempel inte Åke Mobergs tröja i taket? sa Krister Andersson, mittsexa i IFK och landslagsspelare.

Patric NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons