Vinglig isträning på läger

Sport Artikeln publicerades

Sällan har väl ett helt gäng med ishockeyspelare sett så tafatta ut på isen. Konståkningslegenden Lotta Falkenbäck körde skridskoteknik och konståkningsövningar på Kristianstad IK:s hockeyläger. "Grymt bra träning för balans och skridskoteknik", tyckte Alexander Jönsson, en av juniorerna på lägret.

Taktfast musik av Michael Jackson i bakgrunden. När Lotta Falkenbäck visar övningarna som ska köras tvärs över isen ser det hur enkelt ut som helst.

Men med stora ishockeyskydd, klumpiga fötter och ovana kroppar visar det sig inte vara helt lätt att åka skridsko med ena benet sträckt framför sig, köra baklänges på ett ben eller krypa ihop i en jägarsits. Hoppen liknar mer grodhopp, och när det är dags för piruetter vete sjutton om det inte hade gått fortare om hockeykillarna hade g-å-t-t runt ett varv istället. Det blir en hel del vurpor och skratt på isen under den timme som den svenska konståkningslegenden drillar KIK-juniorerna.

– Det känns rejält i kroppen. Bra träning för balansen, tyckte 16-årige KIK-talangen Alexander Jönsson, en av de juniorer som klarade Lottas utmaningar bäst under onsdagens första ispass.

Kan den här träningen utveckla dig som hockeyspelare?

– Visst gör den det. Med en bättre teknik och balans är det ju också lättare att göra saker i högre fart, säger Alexander, som har just skridskoåkningen som sin styrka i hockeyn.

Lotta Falkenbäck å sin sida hade gärna sett mer konståkningsträning, mer individuell isträning över huvud taget, för hockeylirare.

–Jag tycker det är ett eftersatt område i Sverige. Här finns ju hur mycket som helst att hämta för en hockeyspelare – ju bättre teknik man har på skridskorna desto mer fokus kan man istället lägga på sin motståndare och på pucken. Med en bra teknik sparar man kraft också, konstaterar Falkenbäck. Lotta Falkenbäck – som själv varit duktig konståkare, och bland annat tävlat i OS i Calgary 1988 – har i många år arbetat som konståkningstränare, och expertkommentator i tv för just konståkning.

Men att den välkända profilen finns i Kristianstads ishall under KIK:s sommarläger är faktiskt inte så konstigt som det låter.

Det är KIK-spelaren Julius Bergqvists förtjänst. Lotta Falkenbäck är nämligen Julius mamma.

– Han frågade redan i början av sommaren om inte vi kunde tänka oss att ha några ispass under hockeylägret, och det är klart vi ställde upp på det, säger Lotta Falkenbäck, som numera är tränare och sportchef i Helsingborgs KK.

Därmed fanns både Lotta och Julius pappa Stefan Bergqvist – också han en välkänd profil i Sverige, som hockeyspelare och -tränare, på plats i ishallen under onsdagen. De äldsta juniorerna fick inleda isträningen för Lotta Falkenbäck, efter lunchen. Många av de yngre lägerdeltagarna passade på att titta. En av dem var lägrets enda tjej: Emma Johansson, 12 år.

– Det är andra gången jag är med på lägret, berättar Emma, medan hon följer de äldre juniorernas kraschlandningar på isen.

Är det inte tråkigt att vara ensam tjej?

–Jo, ibland kan det vara det... men för det mesta är det bara kul med hockey, säger Emma som lockades till sporten i och med att hennes bror och pappa spelat.

Nu spelar 12-åringen med pojklaget i KIK, men så småningom, när hon blir äldre, hoppas Emma kunna byta till Rögle, som har ett damlag. Hockeylägret, som lockat 78 ungdomar, pågår hela veckan. Ungdomarna som drillas både på och utanför isen under fem intensiva dagar är mellan 7 och 20 år, de allra flesta från närområdet.

– Ett bra sätt för juniorerna att starta säsongen, säger Julius Bergkvist, som i år fått axla ansvaret för det traditionella sommarlägret.

Christer Dreberg, som tidigare var juniortränare, och höll i lägret förra året har lämnat klubben för att bli J20-tränare i Troja. Ny tränare för KIK-juniorerna är Tommy Landgren, tidigare tränare för bland annat Glimma Hockey.