Waldén: Låt det här ta lite tid

Idrottsskador Artikeln publicerades
Magnus Lindgren, överläkare i ortopedi, Pär Hedlund, certifierad sjukgymnast i idrottsmedicin, Markus Waldén, specialist i ortopedi och medicine doktor, Matts Nylander, certifierad sjukgymnast i idrottsmedicin,  Sören Toksvig-Larsen, docent, överläkare och forskningsansvarig, höll i torsdagens knäutbdildning i Hässleholm.
Foto:Patrik Persson
Magnus Lindgren, överläkare i ortopedi, Pär Hedlund, certifierad sjukgymnast i idrottsmedicin, Markus Waldén, specialist i ortopedi och medicine doktor, Matts Nylander, certifierad sjukgymnast i idrottsmedicin, Sören Toksvig-Larsen, docent, överläkare och forskningsansvarig, höll i torsdagens knäutbdildning i Hässleholm.

Korsbandsskador kan vara en karriärdödare.

Många kommer tillbaka – men hur snabbt kan och ska det gå?

Nu vill läkaren Markus Waldén sudda ut den gamla bilden som fortfarande finns kvar.

– Vi vet att sex månader är för lite, låt det här ta tid, säger han.

Ortopeden i Hässleholm arrangerade under torsdagen en knäutbildning för sjukgymnaster och fysioterapeuter.

Det var stor uppslutning på stadshotellet – drygt 140 deltagare – och på agendan stod bland annat korsbandsskador och artros.

Markus Waldén, som är överläkare i ortopedi vid Hässleholms sjukhus och som inledde utbildningsdagen, vill passa på att försöka tvätta bort den gamla bilden om att man är tillbaka redan efter sex månader efter en korsbandsoperation.

–  Det är det vi arbetar mot och patienten kommer med de förväntningarna, säger Markus Waldén och fortsätter:

– Förr arbetade man mer tidsstyrt och efter 26 veckor var det färdigt. I dag har vi mer fokus på vad man presterar och vi vet att sex månader är för lite. Trenden internationellt, även för elitfotbollspelare, är att man går emot längre rehabtider.

Vilket är rådet till patienterna?

– Låt det här ta tid, gå inte tillbaka förrän ni har en objektiv stämpel på att muskelstyrkan, koordinationen och hoppförmågan är där.

– Tidigare har det varit lite släpphänt, men nu är man stenhård. Klarar man inte testen så ger man inte klartecken. Man får testa om sig tills man klarar alla testerna, säger Markus Waldén.

Kristianstadsbladet planerar att belysa korsbandsskadorna inom idrotten närmare framöver i ett par artiklar.