IFK bjöd på spansk afton – supersviten växer

Supersviten växer.
IFK Kristianstad fortsätter att regera i hemmaborgen och besegrade HK Malmö i SM-finalreprisen från i våras.
23–20-segern innebär 68:e raka segern på hemmaplan mot svenskt motstånd.
– Att släppa 20 mål är klart godkänt och jag är givetvis nöjd med vårt 5-1-försvar. Vi saknade trycket på ytterniorna och Marc (Canellas) fick göra rätt mycket själv, säger IFK-tränaren Ola Lindgren efter derbysegern.
Handboll/Kristianstad\nHandboll/Kristianstad • Publicerad 8 september 2018 • Uppdaterad 9 september 2018
IFK regerar i hemmaborgen.
IFK regerar i hemmaborgen.Foto: Tommy Svensson

4 417 åskådare fick uppleva en spansk afton när IFK Kristianstad vann ett sevärt och smådramatiskt toppmöte med HK Malmö i Handbollsligan.

I brist på tapas och Sangria kunde publiken i stället avnjuta en delikat spansk mittnia i Marc Canellas och en superb målvakt i förra Spanien-proffset Richard Kappelin.

Canellas var på sitt bästa spelhumör och varvade briljanta frispelningar med egna avslut. Inte ens en armbågsskada, som höll honom borta under en period före paus, kunde stoppa honom.

Och i målet var förra Spanien-proffset Richard Kappelin inte mycket sämre.

Lägg sedan till ”fysmonstret” Alfred Ehn (fem av fem) och ett svårpasserat försvar med Arnar Arnarsson som gigant – då förstår ni att den mäktiga hemmasviten aldrig var riktigt hotad.

I en svängig första halvlek kopplade IFK greppet och ledde med 7–4 efter Teitur Einarssons fullträff i tomt mål. Islänningen hade då missat tre gånger om (en straff) mot Dan Beutler i Malmö-målet.

Kort innan försvann Marc Canellas ut (resten av halvleken) efter en smäll på armbågen. Den spanske mittnian var på fint spelhumör och låg så långt bakom det mesta i anfallsväg.

Malmö kunde gå ifatt till 7–7 och ifrån till 8–7 innan Adam Nyfjäll kunde reducera till 8–8 efter drygt sju mållösa IFK-minuter.

Senast IFK tappade poäng mot ett svenskt klubblag på hemmaplan var den 25 mars 2015.Foto: Tommy Svensson

Halvlekens avslutning blev dock IFK:s och Philip Henningsson smällde in 12–10 precis innan halvtidssignalen.

Efter paus trampade Ola Lindgrens gäng plattan i mattan och behövde bara sex minuter på sig för att sticka iväg till bekväma 18–12.

Malmö vägrade dock ge sig och kröp närmare. Helge Freimans 21–17 med fem minuter kvar var befriande för hemmapubliken, för att inte tala om Arnar Freyr Arnarssons 22–19 med två minuter kvar.

Efter det orkade inte utmanaren Malmö komma tillbaka.

– Vi gav oss inte själva chansen. Vi hade alldeles för mycket tekniska fel, sa en dämpad Malmö-tränare Stian Tönnesen.

Ola Lindgren var nöjd med segern, men inte med att matchen levde så länge som den gjorde.

– Vi hade chans att stänga matchen två gånger men gjorde tekniska fel i de i lägena. Man måste vara skärpt och jag tänker lite längre fram mot Champions League. Man får inte bjuda motståndet, man måste vara mer mer distinkt och noggrann, säger IFK-tränaren.

Smolket i glädjebägaren den här lördagskvällen var att IFK-kaptenen Olafur Gudmundsson, som har besvärats av en vadskada och vilade i premiären mot Önnered i onsdags, slog upp skadan ganska omgående och riskerar nu att bli borta ett tag.

IFK har Ystads IF borta på onsdag och Meshkov Brest hemma i Champions League nästa lördag.

Senast IFK Kristianstad tappade poäng mot ett svenskt klubblag på hemmaplan var den 25 mars 2015. Lugi vann då med uddamålet – 25–24.